Voeding versus supplementen; wat heeft jouw lichaam écht nodig?


Over voeding valt zóveel te vertellen. Eigenlijk zou ik er een boek over kunnen schrijven (wie weet, ooit!).
Maar laten we beginnen bij de basis: wat is voeding eigenlijk?
Je zou zeggen: alles wat je eet en drinkt, toch? Maar voeding is in mijn optiek méér dan alleen dat. Jouw lichaam wordt ook gevoed door:

  • Lichaamsbeweging;
  • Jouw gedachten;
  • Stress (of het ontbreken ervan);
  • Straling van bijvoorbeeld 5G, WiFi, magnetrons;
  • Alles wat je op je huid smeert;
  • Het constante gebruik van schermen;
  • Prikkels van verkeer en onze omgeving;
  • Zonlicht (ja, echt, dat is voeding!)

.Al deze elementen hebben invloed op jouw gezondheid. Sterker nog, die bronnen hebben meer invloed op jouw lichamelijke gezondheid dan je wellicht in eerste instantie zou denken.
In dit document ga ik het echter alleen hebben op de meest tastbare vorm van voeding; wat je eet en wat je drinkt. Elders op de Kennisboom kom ik terug op die andere vormen van voeding. Want ze zijn stuk voor stuk belangrijk.

Gezonde voeding als basis

In een ideale wereld weet jouw lichaam precies wat het nodig heeft. Kijk maar naar planten: die hebben geen handboek nodig om te weten wat goed voor ze is. Ze halen wat ze nodig hebben uit de aarde, zon en lucht. Simpel.
Wij mensen zijn dat natuurlijke instinct een beetje kwijtgeraakt. En dat is ook niet zo vreemd. Loop een gemiddelde supermarkt in en je wordt omringd door producten die níet per se goed voor je zijn. Chips, frisdrank, koekjes, bewerkt broodbeleg... Het lijkt normaal. Maar dat is het niet.
Gezond eten betekent: voldoende voeding binnenkrijgen met de juiste:

  • Macronutriënten: koolhydraten, eiwitten, vetten
  • Micronutriënten: vitaminen, mineralen en sporenelementen

Laten we daar maar eens induiken.

Koolhydraten: kies de juiste

Koolhydraten leveren energie en voeden je darmflora. Maar dan moet je wel kiezen voor de juiste. Vermijd de snelle, bewerkte koolhydraten (zoals te vinden in koekjes, wit brood, frisdrank, chips, snoep). Ga in plaats daarvan voor:

  • Groente en fruit;
  • Peulvruchten;
  • Zaden en noten;
  • (Met mate) volkoren granen.

Te veel verkeerde koolhydraten worden omgezet in vet. Dat kan zorgen voor gewichtstoename, maar ook voor bloedsuikerschommelingen en daardoor snaaigedrag.

Vetten: onmisbaar en vaak onterecht een slechte naam

Vetten zijn een krachtige bron van energie. We mogen als mens weer leren vertrouwen op vetten als brandstof. Kies wel voor gezonde vetten:

  • Roomboter of kokosolie i.p.v. halvarine en margarine.
  • Goede olijfolie i.p.v. kant-en-klare dressings met “rommel” erin.
  • Laat vloeibare bak- en braadvetten staan in het supermarktschap.

Omega-3 vetzuren verdienen extra aandacht. De meeste mensen hebben er een tekort aan, met minder gunstige gevolgen voor hart, hersenen en ons immuunsysteem. Meer weten? Check mijn document over Omega-3 op de Kennisboom of lees verder bij de Stichting Orthokennis.

Eiwitten: bouwstenen voor je lichaam

Eiwitten heb je nodig voor de opbouw, herstel en vervanging van cellen in jouw lichaamsweefsels. Denk daarbij aan spieren, huid, botten, zenuwen en bloed. Ook zijn eiwitten een belangrijke energiebron.
Eiwitten tref je aan in veel dierlijke en plantaardige voeding. Daarbij zijn de eiwitten uit dierlijke voeding makkelijker opneembaar voor het lichaam dan eiwitten uit plantaardige voeding. De gemiddelde dagelijkse aanbevolen hoeveelheid eiwit bedraagt 0,8 gram per kilogram vetvrij lichaamsgewicht. Afhankelijk van een aantal omstandigheden kan jouw eiwitbehoefte anders zijn. Op het voedingscentrum kun je meer informatie terugvinden over de eiwitbehoefte.

Ondanks dat het voedingscentrum aangeeft dat de meeste mensen voldoende eiwitten binnenkrijgen, is dat maar zeer de vraag. En dat terwijl een eiwittekort gewoon serieuze gevolgen heeft voor bijvoorbeeld de hormoonhuishouding, het zenuwstelsel en weerstand. En, tekorten zorgen altijd voor spierafbraak en dat wil je voorkomen.

Vitaminen en mineralen

We staan er vaak niet bij stil, maar vitamines en mineralen zijn echt onmisbaar voor onze gezondheid. Omdat je er maar (relatief) kleine hoeveelheden van nodig hebt, noemen we ze micronutriënten. Maar laat je niet misleiden door dat woordje micro, want hun invloed op jouw lichaam is allesbehalve klein.

Als we ziek zijn of een griepje voelen opkomen, denken we misschien nog wel aan een sinaasappel voor de vitamine C. En de laatste jaren hoor je gelukkig ook vaker iets over het belang van vitamine D of magnesium. IJzer komt weleens voorbij in verband met bloedarmoede. Maar verder? Dan wordt het al gauw lastig.
En geloof me, dat snap ik. Ondanks mijn achtergrond als OERsterk coach blijft het ook voor mij soms een zoektocht. Ons lichaam is een complex systeem, en voeding is dat óók. Toch is het ontzettend belangrijk om je bewust te zijn van wat je nodig hebt en waarom.

Krijgen we alles wel binnen via voeding?
In een ideale wereld zouden we alle benodigde vitamines, mineralen en sporenelementen uit onze voeding halen. Als je gezond eet, toch? Denk aan groenten, fruit, volkoren granen, noten, zaden: al die mooie, onbewerkte producten waar je lichaam blij van wordt.
Maar helaas: het antwoord is nee.
En daar zijn meerdere redenen voor:

  • Onze voeding is anders geworden. Sinds de industriële revolutie is onze manier van eten drastisch veranderd. Bewerkte voedingsmiddelen, snelle koolhydraten en kant-en-klaarproducten zijn de norm geworden. En juist díe producten bevatten nauwelijks nog vitamines of mineralen.
  • Grond uitgeput, oogst verarmd. De opkomst van de intensieve landbouw heeft geleid tot het gebruik van kunstmest, pesticiden en zware landbouwmachines. De bodem raakt uitgeput, wat betekent dat er minder voedingsstoffen in onze gewassen terechtkomen. Het ziet er dan nog wel gezond uit, maar het bevat veel minder voedingsstoffen dan vroeger. 
  • Verhoogd verbruik van voedingsstoffen. Wist je dat bewerkte voeding, stress, medicatie én straling (zoals van WiFi en 5G) ervoor zorgen dat je lichaam extra vitamines en mineralen verbruikt? Je hebt dus juist meer micronutrienten nodig!


Tot slot: praktische tips voor jouw voeding

  • Eet puur en onbewerkt. Als het even kan, kies ook zoveel mogelijk voor biologisch.
  • Laat pakjes en zakjes en bewerkte voeding (ook dranken dus) in het schap van de supermarkt liggen.
  • Besteed ook aandacht en tijd aan het koken en het eten. Kauw goed en eet in rust, daardoor kan jouw lichaam de voeding beter opnemen.
  • Beperk je eetmomenten tot maximaal 3 per dag. Het de hele dag door “grazen” is slecht voor jouw lichaam.
  • Overweeg het gebruik van (een goede kwaliteit) supplementen bij een vermoeden van een tekort. Je kunt dit vaak ook laten testen. Zelf ben ik uiteindelijk Vitaily Multivitaminen gaan gebruiken, als ook Omega-3 Algenolie van Arctic Blue en Eiwitpoeder met Creatine van StrongMe.
  • Ga vaker naar buiten en geniet verantwoord (dus zonder te bakken en te verbranden) van de zon. We worden onterecht bang gemaakt voor de zon. Realiseer je dat zonlicht jouw belangrijkste bron is van Vitamine D, terwijl we steeds meer binnen zitten! En let op, zonnebrandcrème remt dit!
  • Denk goed na over wat je op jouw huid smeert. Dit komt allemaal in jouw lichaam terecht en veel producten als crèmes, lotions, zeep en schoonmaakmiddelen bevatten schadelijke stoffen.

Wil je hier dieper op ingaan?
In de Kennisboom komen nog veel meer verdiepende artikelen, dus kom graag nog eens terug. En ik verzamel hier binnenkort ook fijne externe linkjes voor je.

Daarnaast: Blijf nieuwsgierig en blijf vooral voelen wat jouw lichaam je probeert te vertellen.

Voeding is niet alleen brandstof. Het is communicatie, informatie en verbinding met jezelf!

Meer informatie nodig?

Neem gerust contact met me op!

Contact

Terug naar De Kennisboom

© Uitgave Amethist Natuurcoaching – 2025

Alle rechten voorbehouden. Niets van deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande toestemming van de auteur / uitgever.

Disclaimer:
De informatie op deze pagina is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een arts of een andere gekwalificeerde zorgverlener bij gezondheidsklachten of voordat je veranderingen in je leefstijl of behandeling doorvoert. Amethist Natuurcoaching aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige vorm van schade die voortvloeit uit het gebruik van de informatie op deze website.