Een heerlijk & heilzaam kopje kruidenthee



Je hebt het vast al wel eens gedronken in jouw leven, een kopje kruidenthee. Thee die eigenlijk geen thee mag heten. Want alleen thee gemaakt van de theeplant (Camellia Sinsensis) heeft de naam thee. Ga je eenmaal aan de slag met allerlei soorten mooie kruiden en zet je daar een kopje thee van, dan heet het officieel een kruideninfusie.

Maar…. voor het gemak heb ik het hier dan toch maar over kruidenthee. Oftewel een thee gemaakt van 1 of meerdere kruiden. Die kruiden overgiet je met heet water, laat je even staan et voilà, je hebt een heerlijke en heilzame kruidenthee. Of niet?

Een goede krachtige, heilzame en lekkere kruidenthee maken vergt toch net iets meer dan een theezakje door wat heet water slingeren en de thee dan achteloos wegdrinken. Wil je echt optimaal genieten van een kruidenthee en ook echt mooie inhoudsstoffen benutten voor jouw gezondheid, dan zijn er wat dingen waar je rekening mee zou moeten houden.

Dus hoe zet je nu een goed kopje kruidenthee en hoe drink je deze dan?

Kies voor goede ingrediënten

Ik kan het niet mooier maken dan het is, maar heel veel kruidentheeën die in supermarkten worden verkocht, zijn eigenlijk zakjes met wat kruiden en daaraan wat “rommel” toegevoegd. Ik noem het “rommel” omdat het vaak bestaat uit toevoegingen die je liever niet nuttigt, zoals bijvoorbeeld suiker, aroma’s, sorbitol, dextrose en ga zo maar door. Maar zelfs als je losse thee ergens koopt, dan ben je daar niet van gevrijwaard. Dus als je een kruidenthee(mengsel) koopt, let dan goed op de samenstelling. Want je wil dus alleen maar kruiden terugzien in het ingrediëntenlijstje.

Wil je nog een paar stapjes verder gaan, koop dan gewoon losse kruiden en meng ze zelf en wil je echt iets goeds hebben, koop dan biologisch. Zelf doe ik regelmatig mijn inkopen voor losse kruiden bij Pit & Pit (die overigens nog veel meer biologische producten heeft), Leaf & Lavender en Het Blauwe Huis.

Kies bij voorkeur voor losse thee in plaats van zakjes

Ik weet en ken het gemakje van een theezakje. Maar weet je wat het is? Kruiden willen graag heerlijk los “zwieren” in heet water. Zo hebben ze lekker de ruimte en kunnen ze optimaal de mooie inhoudsstoffen aan jouw water afgeven. En dus krijg je zo ook een echt lekkere, krachtige en heilzame thee. Dus kies voor een mooie theebeker of theepot met daarin een los filter. En mocht je nu toch eens, om praktische reden, toch met een theezakje willen werken, koop dan papieren losse theefilters en vul deze zelf.

Thee zetten

Misschien ben je gewend om gewoon een theeglas te vullen met wat heet water. Je gooit er achteloos een theezakje in en haalt deze een paar keer door het hete water. Na een paar keer “hengelen” ontstaat er een kleurtje en je besluit dat het dan maar genoeg moet zijn.

Dat ga je vanaf nu anders doen 😉.

Zet een mooie mok of theepot klaar en vul jouw filter (of papieren theefilter) met de gewenste theekruiden. Kies voor een theelepel kruiden per kop/mok. Dus zet je een pot en gaan daar 4 koppen uit, dan dus vier theelepels theekruiden in het filter van de pot.

Als het water kookt, wacht dan ongeveer 2 minuten. Gooi je het water van 100 °C direct over de kruiden heen, dan blijft er niet veel over van de inhoudsstoffen. Door 2 minuten te wachten, koelt het water af. Zelf hebben wij thuis een waterkoker met temperatuurmeter erop. Zo kan ik zien wanneer het water 80 °C is en dan giet ik dit over de kruiden in de mok of de pot. Je kunt natuurlijk ook de mok of pot eerst vullen met het hete water en dan pas de kruiden erin doen, maar roer het dan wel even door met een lepeltje zodat de kruiden in het water worden opgenomen.

BELANGRIJK: Dek jouw mok of pot af met een deksel of schoteltje. Zo vang je namelijk de etherische oliën op en die wil je graag in jouw thee hebben. Deze oliën maken jouw thee namelijk lekker en heilzaam. Dus laat druppels van het deksel of het schoteltje ook weer teruglopen in de thee.

Laat de thee zo’n 10-15 minuten trekken. Langer mag ook.

Thee drinken

Ook daar gaat het vaak mis in onze samenleving. We eten en drinken en doen tegelijkertijd andere dingen. Multitasking, we houden ervan!

Maar wat als je vanaf nu eens besluit om dit anders te doen? Want als je eet en drinkt met aandacht en je je bewust bent van alle mooie eigenschappen van jouw voedsel, dan zal jouw lichaam hier ook veel beter van profiteren. Je geeft jouw lichaam, met jouw aandacht ook een signaal.

Dus wat is de bedoeling van jouw kopje thee? Heb je gekozen voor kruiden die ontspannen? Zie dit dan ook voor je terwijl je de thee drinkt. Of kies je voor een thee die jouw nachtrust gaat ondersteunen, visualiseer dan dat jij die nacht heerlijk slaapt.

Kortom, drink met aandacht en positieve intentie jouw kop kruidenthee om zo optimaal te kunnen genieten van haar heilzame werking. De werking van gedachtenkracht is wetenschappelijk bewezen.

Kruidenthee(mengsels) bewaren

Als je jouw theekruiden bewaart, doe dit dan ook op de juiste manier. Blootstelling aan licht en lucht zorgt ervoor dat de kwaliteit van de kruiden snel achteruitgaat. Het beste bewaar je jouw kruidenthee(mengsels) op een donkere plaats in goed afsluitbare potjes of theeblikjes. Zo blijft de kwaliteit langer goed.

Opgelet:

Kruiden hebben zo allemaal hun gewenste werking, maar zonder kennis kan het soms ook lastig zijn om ineens zelf aan de slag te gaan. Dus wil je kruiden echt gaan inzetten bij ernstige klachten en/of slik je medicijnen, bezoek dan een arts en check of je zomaar een thee van een bepaald kruid kunt drinken.

Realiseer je overigens wel dat als je een kopje kruidenthee drinkt van een mengsel van meerdere kruiden en je neemt slechts een theelepel van deze kruiden om een kop thee mee te zetten, dan heb je het niet over een immense hoeveelheid inhoudsstoffen die je binnenkrijgt. En dat is vaak nu juist wel waarop waarschuwingen over het gebruik van kruiden zijn gebaseerd, alsof je een hele struik kruiden in je kop thee gooit.

Verder is het ook van belang om bij het gebruik van kruiden op te letten in geval van zwangerschap en bij kleine kinderen.

Meer informatie?

Ben je op zoek naar een kruidentheemengsel voor jouw specifieke vraag of situatie. Ik denk graag met je mee. Tweemaal per maand geef ik een gratis Inzichtsessie weg waarin je jouw vraag kunt voorleggen en daarnaast ben je natuurlijk ook van harte welkom voor een uitgebreid “Coaching op maat” consult waarin we dieper in kunnen gaan op jouw specifieke vraagstuk.

Terug naar De Kennisboom

© Uitgave Amethist Natuurcoaching – 2025

Alle rechten voorbehouden. Niets van deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande toestemming van de auteur / uitgever.

Disclaimer:
De informatie op deze pagina is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een arts of een andere gekwalificeerde zorgverlener bij gezondheidsklachten of voordat je veranderingen in je leefstijl of behandeling doorvoert. Amethist Natuurcoaching aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige vorm van schade die voortvloeit uit het gebruik van de informatie op deze website.