Vlier
Vlier: Geneeskrachtig, Spiritueel en MagischDe Gewone Vlier (Sambucus Nigra) is een prachtige boom of struik waar veel over te vertellen valt. Je kunt ze vaak tegenkomen, heel achteloos in bermen tussen andere bloeiende struiken & bomen zoals bijvoorbeeld de Sleedoorn en de Meidoorn. En bij oude huizen zul je ze vaak nog aantreffen naast de achterdeur.Vanaf de maand mei kun je haar herkennen aan de bloeiende schermen met kleine bloemetjes waaruit later in het jaar (zo ongeveer vanaf augustus) mooie paarse besjes ontstaan die erg geliefd zijn bij vogels. Heb jij misschien het geluk dat je een vlier in jouw tuin hebt en vind je ‘m weinig bijzonder, lees dan verder. Want de Gewone Vlier heeft veel in huis waardoor je al snel onder de indruk zult raken. | ![]() Bron afbeelding: Medizinal Pflanzen, deel 1, F.E. Köhler, W. Müller (1887) |
Geneeskrachtige Werking:
Ik val maar meteen met de deur in huis, want de geneeskrachtige werking is prachtig, zeker in ons kikkerlandje!
In de kruidengeneeskunde staat de gewone vlier bekend om de antivirale eigenschappen. Bij de eerste verschijnselen van hoest, verkoudheid of griep is het een heel goed idee om een tinctuur te gaan gebruiken van de vlierbessen. Voor je het weet kun je dan de eerste verschijnselen van zo’n virus snel achter je laten. Als je gedurende het seizoen met de “R” in de maand wel vaker dit soort klachten hebt, overweeg dan om vlierbessentinctuur preventief te gebruiken. Het is gewoon een goede versterker van ons immuunsysteem.
Verder werkt de Gewone Vlier onder andere ook verzachtend op de slijmvliezen, dus dit kruid is prima inzetbaar bijvoorbeeld bij hooikoorts en keelpijn.
Maar ook uitwendig kun je er mee uit de voeten, zoals in het geval van eczeem, kneuzingen, huidverwondingen en tandvleesontstekingen.
Overigens gebruik je van de vlier zowel de bloemen, als ook de bessen.
Een interessant weetje! Veel mensen die zich tot kruiden wenden, hebben vaak wel gehoord van Echinacea als er een verkoudheid op de loer ligt. Op zich een prima kruid. Toch vind ik de Gewone Vlier een interessant(er) alternatief. In tegenstelling tot Echinacea is de Gewone Vlier inheems en dus in Nederland vindbaar/beschikbaar. Vaak zelfs gewoon al bij jou om de hoek. Daarnaast kun je een tinctuur van vlier ook langdurig achter elkaar gebruiken, terwijl je bij het gebruik van Echinacea na een aantal weken een pauze in zal moeten lassen.
Eetbaarheid:
De bloemknoppen kun je, na het blancheren, als pickles inmaken. De bloemetjes zelf kun je toevoegen aan een heerlijke salade. Een ook kun je van de bloemschermen een fijne limonadesiroop of vlierbloesemchampagne maken. Of gooi maar eens zo’n bloementros tros in heet water voor een lekkere thee.
De bessen zijn ook prachtig! Gebruik rijpe bessen om te drogen voor later gebruik. Laat bessen trekken in wodka en suiker en je hebt een fijn likeurtje of verwerk ze tot een jam. Let erop dat je uitsluitend de rijpe (dus paarse) bessen gebruikt hiervoor en kook ze desgewenst voor om het gehalte aan blauwzuur te verminderen.
Spirituele & Magische Werking:
De Gewone Vlier is een echte beschermer. Bij oude boerderijen stond vroeger vaak een vlier bij de ingang van de stal ter bescherming van het vee. Zelf woon ik in een oude boerderij en ik kan zeggen dat dit klopt. Bij ons in de tuin staat nog steeds een Gewone Vlier en inderdaad in de buurt van wat vroeger de ingang was naar de zogenaamde “deel” waar het vee stond.
Heb je geen vlier (of geen tuin), hang dan wat takjes van de vlier (als bundeltje) bij de achterdeur. Het zal jou zeker beschermen.
Volgens de Keltische Bomenkalender hoort de vlier thuis in de periode 25 november – 23 december. Dit maakt haar de laatste boom in de Keltische Bomenkalender en daarmee staat zij symbool voor dood en wedergeboorte. Dat mag je figuurlijk nemen hoor. Dus wat mag je aan het einde van de jaarcyclus (volgens de Kelten eindigde het jaar immers net iets anders dan hoe wij nu naar de kalender kijken) achter je laten en wat mag je in het nieuwe jaar gaan vormgeven?
Maar feitelijk kan vlier iets betekenen in alle gevallen waarin een cyclus eindigt. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een nieuwe baan, een relatie een vriendschap, een verhuizing. Het kan dan ook fijn zijn om in die periode een takje van de vlier bij je te dragen om je te helpen bij deze overgang.
Wil je de Gewone Vlier goed kunnen determineren, dan is het zinvol om de site van Flora van Nederland te bezoeken voor haar kenmerken en bijzonderheden.
© Uitgave Amethist Natuurcoaching – 2025
Alle rechten voorbehouden. Niets van deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande toestemming van de auteur / uitgever.
Disclaimer:
De informatie op deze pagina is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een arts of een andere gekwalificeerde zorgverlener bij gezondheidsklachten of voordat je veranderingen in je leefstijl of behandeling doorvoert. Amethist Natuurcoaching aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige vorm van schade die voortvloeit uit het gebruik van de informatie op deze website.