Meer kracht, meer energie: het belang van eiwitten
Meer kracht, meer energie: het belang van eiwittenWe zouden met z’n allen echt wat meer eiwitten mogen eten! | ![]() |
Waarom dagelijkse eiwitinname belangrijk is voor je gezondheid
Eiwitten zijn essentieel voor het behouden (en opbouwen!) van spierkracht.
Nu denk je misschien: "Ik beweeg toch genoeg?" Maar om echt spierkracht te behouden, is alleen eiwitten eten niet genoeg.
Je hebt ook voldoende beweging én bij voorkeur twee keer per week krachttraining nodig. Ze versterken elkaar: eiwitten én beweging. En vergis je niet: spierverlies begint eerder dan je denkt. Vanaf het moment dat je 24 kaarsjes op jouw verjaardagstaart uitblaast begint je spiermassa heel geleidelijk af te nemen. Vanaf je zeventigste kan dat zelfs oplopen tot 15% verlies per 10 jaar!
Misschien lijkt dat nog een “ver van je bed-show”. Maar ikzelf? Ik hoop op mijn zeventigste nog gewoon een marathon te kunnen lopen. Dus dan moet ik wel stevig in mijn schoenen staan; letterlijk en figuurlijk.
En onthoud: spierkracht draait niet alleen om je armen en benen, maar óók om je hart en andere vitale spieren.
Hoe weet je of je genoeg eiwitten eet?
De kans is groot van niet.
Zelf vind ik het al een uitdaging om dagelijks voldoende eiwitten binnen te krijgen en ik eet ook nog eens vegetarisch. Maar zelfs toen ik nog vlees en vis at, kwam ik er vaak niet aan. En nu meer bekend is dat die 0,83 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht eigenlijk te laag is, weet ik het zeker: er is werk aan de winkel.
Volgens professor Donald Layman zou je eigenlijk minimaal 1,2 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag moeten eten
en volgens Layne Norton (ook een expert) mag dat zelfs 1,6 gram zijn.
Even rekenen:
- Bij 70 kilo lichaamsgewicht kom je dan uit op minimaal 84 gram eiwit per dag.
- En in het ideale geval zelfs 112 gram per dag.
Gevolg van te weinig eiwit eten
Minder spierkracht betekent minder energie.
Misschien merk je het niet meteen, omdat spierverlies een geleidelijk proces is. Maar minder spiermassa betekent minder energiefabriekjes (mitochondriën) in je spieren. En dat voel je uiteindelijk echt: minder kracht, sneller moe.
Stel je eens voor hoe je je zou voelen als je wél dagelijks voldoende eiwitten binnenkrijgt. Meer energie. Meer veerkracht. Fitter door de dag heen.
Langdurige gevolgen van een eiwittekort
Als je langdurig te weinig eiwitten eet, vergroot je de kans op:
- Minder spierkracht = minder energie in het dagelijks leven
- Sneller vallen en blessures (zoals botbreuken)
- Cognitieve achteruitgang (ja, echt: je hersenen hebben er ook last van!)
- Verminderde hartfunctie
Kortom: voldoende eiwitten eten gaat niet alleen over nú sterker zijn, maar vooral ook over later vitaal blijven.
Praktische tips om meer eiwitten binnen te krijgen:
- Bereken eens met een goede eiwitcalculator hoeveel eiwitten je nu daadwerkelijk binnenkrijgt.
- Zit je onder de gewenste hoeveelheid? Kijk dan of je je voeding eiwitrijker kunt maken (denk aan extra peulvruchten, kwark, tempeh, tofu, eieren of noten).
- Red je het dan nog niet? Investeer in een goed eiwitpoeder. Zelf gebruik ik StrongMe wat een fijn poeder is van goede kwaliteit met extra creatine. (En nee: ik heb er geen aandelen in 😉).
- Beweeg regelmatig om je spieren te blijven activeren.
- Doe twee keer per week aan krachttraining om je spiermassa te onderhouden en te versterken.
Tot slot
Gun jezelf de energie en kracht die je verdient. Begin vandaag nog met het optimaliseren van jouw eiwitinname, en voel het verschil. Nu en later!
Meer informatie nodig?
Neem gerust contact met me op!
© Uitgave Amethist Natuurcoaching – 2025
Alle rechten voorbehouden. Niets van deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande toestemming van de auteur / uitgever.
Disclaimer:
De informatie op deze pagina is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een arts of een andere gekwalificeerde zorgverlener bij gezondheidsklachten of voordat je veranderingen in je leefstijl of behandeling doorvoert. Amethist Natuurcoaching aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige vorm van schade die voortvloeit uit het gebruik van de informatie op deze website.