
Emoties doorvoelen; de sleutel naar heling en balans
In mijn praktijk gaat het opvallend vaak over emoties. Mensen stappen binnen met uiteenlopende vragen over gezondheid, zingeving, werk, relaties of simpelweg het gevoel dat ze “vastlopen”. En bijna altijd, ergens in het gesprek of traject, komen emoties bovendrijven.
Soms heel zichtbaar, soms subtiel, maar zodra die emoties naar de oppervlakte komen, weet ik: hier zit iets wezenlijks. En daar ben ik op dat moment ook blij om. Dat klinkt misschien gek. Want nee, het is echt niet mijn missie om mensen aan het huilen te maken, maar ik geloof wél dat emoties een boodschap in zich dragen. Een cadeautje, zelfs. Iets wat je kan helpen groeien. Mits je ze durft toe te laten.
Waarom we emoties liever vermijden
We willen gelukkig zijn. Een leuk leven, goede gezondheid, familie en vrienden, een huis, genoeg geld, een leuke baan. Het liefste ook nog allemaal tegelijk. En als dat niet lukt? Dan ervaren we een obstakel. Een blokkade. En wat roept dat op? Juist: emotie.
Maar emoties voelen we liever niet. Daar hebben we, vaak onbewust, een rem op gezet. We hebben geleerd om flink te zijn. Sterk. De nuchtere Hollander!
Misschien herken je wel over hoe je bent opgegroeid:
- “Stel je niet aan.”
- “Hou op met huilen.”
- “Wees eens wat aardiger.”
- “Doe eens normaal.”
En ja, normen en waarden zijn waardevol. Maar als kind leer je al snel dat bepaalde emoties ‘ongepast’ zijn. Het gevolg? We stoppen ze weg. En dat patroon herhalen we vaak ons hele volwassen leven. Waarom? Om we telkens zo’n “Innerlijke Criticus” in ons hoofd horen die ons continue aan deze normen en waarden helpt herinneren.
Wat onderdrukte emoties met je doen
Als je je emoties wegduwt, verdwijnen ze niet. Ze verstoppen zich in je lijf. Je bent meer gespannen en voelt je niet lekker in je vel. Langdurig onderdrukken kan zelfs leiden tot fysieke symptomen. Je lijf fluistert eerst zachtjes, totdat het steeds harder gaat roepen.
Maar andersom werkt het ook: als je emoties wél durft toe te laten, ontstaat er ruimte. Letterlijk en figuurlijk.
De kracht van écht voelen
De kunst is om de emotie er eerst gewoon te laten zijn. Of het nu verdriet, boosheid, schaamte of teleurstelling is. Voel het maar en geef het even de volledige aandacht.
Je hoeft er niet bang voor te zijn. Een emotie die je écht durft te voelen, lost vaak vanzelf op. Binnen anderhalve minuut gebeurt er iets bijzonders: je systeem ontspant meer. En in die ontspanning komt inzicht. De ruimte om jezelf vragen te stellen zoals: Wat wil deze emotie mij vertellen?
Want geloof me: die emotie die je voelde, die is er niet voor niets.
Verdriet als voorbeeld
Neem verdriet. We kennen het allemaal. En het helpt echt om het gewoon toe te laten. Negeer dat strenge stemmetje maar eens dat zegt dat je sterk moet zijn of niet moet huilen.
Verdriet betekent vaak dat je iets mag loslaten. Iets wat je vasthoudt maar wat jou eigenlijk niet meer dient. Misschien zit er wel een andere emotie onder, zoals boosheid. Of het verdriet is verbonden aan een wens die niet is uitgekomen – en dan is er sprake van rouw (ja, ook een klein verlies leidt tot gevoelens van rouw, ook al zien we dat meestal niet zo).
Door te voelen wat er écht onder zit, ontstaat beweging in jezelf. Heling. Ruimte.
Emoties gaan over jou en niet over de ander
Wat belangrijk is om te beseffen: emoties gaan altijd over jou. Ook als iemand anders jou een rotstreek levert. Het zijn jouw gedachten, jouw overtuigingen en jouw gevoelens waardoor de emotie ontstaat.
Dat betekent ook dat jij iets mag onderzoeken. Bijvoorbeeld:
- Is dit een spiegel? Laat iemand mij iets zien wat ik mag aankijken in mijzelf?
- Mag ik iets loslaten? Is dit beter voor mijn systeem?
- Voel ik me minderwaardig? Welk thema raakt dat aan in mijzelf?
- Voel ik me ontevreden? Wat mis ik dan in mijn leven?
- Ben ik geïrriteerd? Geef ik mijn grenzen eigenlijk wel aan?
Door deze vragen te stellen, kijk je naar binnen. En binnen in jezelf, daar ligt de sleutel.
De uitnodiging: laat je emoties toe
Deze blog is geen encyclopedie over emoties maar een uitnodiging. Een aanmoediging om voortaan anders om te gaan met dat wat zich aandient in jou. Laat emoties er zijn. Doorvoel ze. En luister dan naar wat ze je willen vertellen.
Want onthoudt: emoties zijn er niet om jou te pesten. Ze zijn er om jou te helpen. Om je iets te leren. En ja, het gaat altijd over jou en over niemand anders.
En vind je deze blog waardevol? Abonneer je dan op mijn Inspiratiemail, zo ontvang je nieuw tips en inzichten altijd als eerste in jouw mailbox.