Doe maar NORMaal, dan doe je al gek genoeg.

/Brigitte Boven - Pees/Ontspanning en Rust en Levensgeluk en Vitaliteit

Zomaar een uitspraak die je wellicht bekend in de oren klinkt? Mij in ieder geval wel. Sterker nog, voor mijn gevoel ben ik ermee opgegroeid en heb ik ook heel lang volgens dit principe geleefd, waar ik verder overigens helemaal niet zo bij stil stond. Gewoon normaal doen, niet teveel opvallen, niet teveel afwijken van de rest en ga zomaar door. 

Het is blijkbaar een bekende uitdrukking. Zelfs in de “Dikke Van Dale” komt deze uitdrukking voor. Zij het in iets andere bewoording: “Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg”. Vanaf de 10e druk (1976), stond de uitdrukking er voor het eerst in.

Maar toch was deze uitdrukking toen niet nieuw en wordt deze al langer in Nederland gebruikt. Blijkbaar typeert het een beetje de Nederlandse volksaard: niet teveel boven het maaiveld uitsteken.

Zelf vind ik het eigenlijk best een interessante uitdrukking. Met name het woord “normaal”, want dat zegt uiteindelijk toch iets over een stukje normen en waarden. Want wie bepalen deze normen nu eigenlijk? En wat is dan de norm?


En dat is iets waar het in mijn gesprekken met klanten vaker over gaat. Het willen voldoen aan bepaalde normen. Het voldoen aan verwachtingen van de mensen om ons heen, zoals ouders, gezin, kinderen, vrienden en ga zo maar door.

Zoiets begint gewoon eigenlijk al als je kind bent. Zeg nou zelf, ook jij hebt vroeger vast wel eens de volgende uitspraken te horen gekregen:

  • Doe eens een beetje rustig;
  • Loop niet zo te schreeuwen;
  • Je bent altijd zo lastig;
  • Waarom maak je altijd zo’n rommel;
  • Je moet echt eens beter je best doen op school.

Zo maar een paar uitspraken. Herkenbaar? Het is een kleine selectie, maar als je eerlijk nadenkt, is dit regelmatige kost. Als kind al, maar ook daarna, op school, met vrienden en vriendinnetjes, vervolgens in relaties, op je werk en ga zo maar door. En daar heeft de ander zeker geen slechte bedoeling bij, het gebeurt gewoon ongemerkt.

En als je dan wat ouder wordt, dan ga je op enig moment vaak zelf al invullen wat andere mensen wellicht zouden gaan zeggen of over je denken.

Regelmatig, als ik tijdens coaching gesprekken met klanten aan hun de vraag stel: “En wat zijn dan jouw normen en waarden”? Dan valt het gesprek vaak stil. En dan blijkt dus dat deze klanten hun eigen leven vooral hebben ingericht volgens de normen en waarden van anderen.

Vanaf het moment dat ik dan samen met deze klanten aan de slag ga met het ontdekken van hun eigen normen en waarden, dan zie ik een knop omgaan. Vaak is dat een keerpunt in een coaching traject en zie ik deze klanten opbloeien, weer meer energie krijgen en ook duidelijkheid over wat ze moeten doen om weer meer plezier, rust en ontspanning te krijgen in hun dagelijkse leven. Dus om hun leven te kunnen leiden waar ze zichzelf fijn bij voelen.

Herken je dit ook? Graag ga ik samen met jou op pad om dit te ontdekken. Kijk gerust eens op mijn website bij mijn diensten: 
Diensten
Een kennismakingsgesprek is in ieder geval gratis.

Wil je regelmatig op de hoogte gehouden worden van nieuws en mijn blog, schrijf je dan hier in voor mijn nieuwsbrief “Rustmoment”.
 Nieuwsbrief