Fijne vakantie gehad? Of ben je jouw vakantiegevoel alweer kwijt?

/Brigitte Boven - Pees/Coaching en Vitaliteit en Gezondheid en Rust en Ontspanning en Levensgeluk
We genieten nog even van de laatste nazomerdagen en de herfst staat op de stoep, dus ondertussen ligt de zomervakantieperiode alweer een beetje achter ons. Weet je nog? Je was lekker weg deze zomer, op vakantie. Wellicht naar een mooi warm land, of in een omgeving met veel bergen om eens lekker te gaan wandelen, of misschien gewoon in Nederland, lekker op de camping, of fijn ergens aan zee.

Het maakt eigenlijk niet uit. Je was in ieder geval op een plek waar het fijn was en waar je helemaal lekker tot rust bent gekomen. Eindelijk, zo na alle lockdowns en maatregelen was er gewoon weer wat meer mogelijk dan een jaar geleden. En dat was fijn! En je was er daarnaast ook gewoon aan toe. Het afgelopen jaar was weer een druk jaar wat voorbij was gevlogen. Het was druk geweest op het werk, met het gezin, sportclubjes, sociale contacten, verjaardagen en ga zo maar door. De laatste weken voor de vakantie was dus ook echt nog even doorzetten. Eigenlijk was je gewoon al hartstikke moe. Maar ja, nog maar een paar weekjes en dan zou je lekker kunnen gaan bijkomen. Dus nog even volhouden dan maar.

En toen, toen was het eindelijk zover. De laatste dag voor je vakantie. Dingen afronden, spullen inpakken, plantjes verzorgen, de buren nog vragen om op het huis te passen en eventueel te zorgen voor huisdieren. Kortom, nog veel te regelen. Maar het was het waard. Want op enig moment stond de bagage klaar en kon de vakantie beginnen. Lekker gezellig met vrienden, familie, jouw gezin, jouw partner, of misschien wel gewoon alleen. In ieder geval kon je op pad naar jouw vakantiebestemming en dan lekker gaan bijkomen van alle drukte. Je had het echt even nodig.

En heerlijk was het, de vakantie deze zomer. Helemaal uitgerust en vol met herinneringen kwam je weer thuis. De eerste dagen wat rommelen in huis en nog steeds was er dat prettige gevoel van rust. En je voelde je eigenlijk gewoon ook een heel stuk gezonder, beter en fitter dan voor jouw vakantie. Het slapen ging ineens ook een stuk beter, waardoor je ook meer uitgerust op stond. Kortom, het voelde goed en je nam je dan ook voor om dit fijne “vakantiegevoel” en deze rust in jezelf vast te houden.

En toch, gaandeweg, ebde het “vakantiegevoel” en de rust langzaam weer weg. Natuurlijk waren er de eerste dagen na jouw vakantie nog wel de vragen van collega’s, of familie, of vrienden. Allemaal stelden ze jou de vraag: “Fijne vakantie gehad?” En het voelde heerlijk om erover te vertellen. De vakantieavonturen die je had beleefd, de boeken die je misschien had gelezen, de rust, de ontspanning, wat je allemaal nog had meegemaakt en gezien. Maar gaandeweg verdwenen ook deze vragen en verhalen naar de achtergrond. Het normale leven ging immers weer door. Er moest nog van alles in huis gebeuren, op het werk was veel blijven liggen, de sportclubjes gingen weer van start, de tuin moest nog nodig eens onder handen genomen worden. En ga zo maar door. En van je goede voornemen om het nu eindelijk eens rustiger aan te doen, daar is ondertussen niet veel meer van overgebleven.

Herkenbaar? En hoe komt dat nu toch dat het weer niet gelukt is om dit fijne rustgevende vakantiegevoel vast te houden?

Ik zie en hoor dit vaker terug tijdens bijeenkomsten met klanten. Op enig moment vraag ik ze dan om zich voor te stellen dat ze op een goede dag wakker worden en alle “problemen” opgelost zouden zijn. In eerste instantie vinden mijn klanten het dan vaak lastig om dit goed te omschrijven. Maar als ze dan eenmaal op gang komen om daarover te fantaseren, dan volgt er een omschrijving van een prachtig leven. Een leven vol rust, dingen doen waar ze blij van worden, waar ze energie van krijgen, aandacht en tijd voor zichzelf, partner, gezin en familie. En dit dan allemaal op het gemakje. Eigenlijk gewoon als een mooie vakantiedag. En dan zie ik ze vaak schrikken, want hoe kan je dat nu denken terwijl je toch ook gewoon je dagelijkse bezigheden hebt, geld moet verdienen, wellicht zorg hebt voor je gezin en ga zo maar door?

En toch kan het!

Want bedenk je nu eens goed wat zo’n vakantiedag voor jou nu zo prettig maakt. Wat doe je dan precies op zo’n dag waardoor dit eigenlijk is hoe je altijd zou willen leven? Want zo’n mooie vakantiedag bestaat ook weer uit losse activiteiten. Wellicht heb je genoten van het lekker uitslapen, of op een terrasje zitten met een fijn bakje koffie, of wellicht genoot je van het lezen van een goed boek in een fijne stoel en met een rustig muziekje op de achtergrond. Of wellicht was het leuk om iets te doen, zoals bijvoorbeeld het bezoeken van een museum of een mooie stad, lekker een keertje uit eten, of misschien maakte je fijne wandelingen over het strand of in het bos.

En neem nu voor jezelf een eerste stap. Schrijf nu gewoon eens op wat jouw vakantie zo prettig maakte. Maak daarvan een mooie lijst, gewoon alles waardoor je dat fijne vakantiegevoel en die rust hebt gekregen. En kijk dan eens welke dingen van deze lijst je kunt toevoegen aan jouw dagelijkse leven. En voordat je nu gelijk je leven radicaal om gaat gooien: niet doen!
Begin eerst eens met een kleine stap. Kies iets van de lijst waar je je comfortabel bij voelt om dit eens toe te gaan passen in jouw dagelijkse leven. Het mag gewoon iets kleins zijn. En kijk dan eens wat dit met je doet. Voelt het goed: blijf het dan een tijdje doen en kijk dan nog eens opnieuw naar jouw lijst.

Ik ben benieuwd welke stappen of stapjes je hebt kunnen maken. Laat het mij gerust eens weten. En als je hulp nodig hebt, neem dan gerust contact met mij op. Een kennismakingswandeling is sowieso gratis.

Contact

Wil je regelmatig op de hoogte gehouden worden van nieuws en mijn blog, schrijf je dan hier in voor mijn nieuwsbrief “Rustmoment”.

Nieuwsbrief