Mijn goede voornemens voor 2024 (of toch niet?)

/Brigitte Boven - Pees/Levensgeluk

En zo zijn we dan ineens aangekomen in een nieuw jaar. Het mooie jaar 2024!

Zelf kom ik uit een rustige periode. Een periode van de kerstdagen bescheiden vieren en uiteindelijk ook de jaarwisseling. Een periode van nog eens terugblikken op 2023 en door middel van een kaartlegging vooruitkijken naar 2024. Even pas op de plaats, goed in mijzelf keren, reflecteren en intunen op het nieuwe jaar.

Maar geen grote feesten of partijen dus. Het klinkt bijna saai 😉.

Eigenlijk ben ik nooit een echte liefhebber geweest van grote feesten en partijen. Natuurlijk ging ik wel naar feestjes toe. Soms vond ik het dan ook wel gezellig. Maar eerlijk is eerlijk, ik vond het dan ook altijd weer prima om lekker thuis te komen. Rust aan mijn hoofd. Even helemaal niets.

Heel lang heb ik gedacht dat er wel iets mis moest zijn met mij. Ik hoorde dan vaak van mensen om mij heen over feestjes, partijen, grote events, met grote vriendengroepen op pad, en dat het zo gezellig was.

Het is niet zo dat ik dat nooit gedaan heb. Immers, in een wereld die voor een groot deel bestaat uit extraverte mensen, had ik al gauw het idee dat dit er toch allemaal wel een beetje bij hoorde: “Gezellig samen zijn met grote groepen mensen”. Dus misschien miste ik wel iets op dat vlak?

Echter, als ik heel eerlijk ben, ik vind het vaak vermoeiend. Zoekend naar gespreksonderwerpen, praten over ditjes en datjes. Soms dan ook harde muziek zodat je elkaar al helemaal niet verstaat. Ik ben er blijkbaar dus helemaal niet zo goed in.

Lang heb ik het gevoel gehad dat ik daar iets aan moest doen. Ook een beetje ingegeven door wat ik over mijzelf terug hoorde, vooral ook op het werk bijvoorbeeld. Ik was te stil, te onzichtbaar, te weinig op de voorgrond, in vergaderingen had ik niet altijd voldoende inbreng. Ook waren er dan vaak van die grote bijeenkomsten die dan werden georganiseerd en waar ik dan best wel tegenop zag.

Kortom, ik paste mij zo goed mogelijk aan. Ik probeerde te voldoen aan de norm, zodat ik gewoon erbij zou horen. Of wellicht dat ik dan niet op zou vallen?

Maar jeetje zeg, dat was toch echt wel heel erg vermoeiend.

Totdat ik op enig moment begreep dat ik gewoon hartstikke introvert ben. Niets meer en niets minder. En als introverte persoon geniet ik gewoon van rust en vaker op mijzelf zijn. Dat heb ik echt nodig om mijn batterij op te laden. Daarbij komt nog eens het hersenletsel wat ik zo’n 10 jaar geleden heb opgelopen. De behoefte van het opladen van mijn batterij is alleen maar groter geworden hierdoor.

Toch heeft het best nog lang geduurd voordat ik dit echt van mijzelf heb kunnen accepteren. En dan bedoel ik niet het accepteren met mijn hoofd dat het zo is, maar het echt voelen dat het helemaal OK is om zo te zijn. Ondertussen ben ik gelukkig wel aanbeland op dat punt en sjonge, dat voelt toch echt wel fijn hoor!

En dat brengt mij ook gelijk bij de goede voornemens voor het nieuwe jaar. Vroeger had ik stiekem toch best wel een lijstje aan goede voornemens voor het nieuwe jaar. En nu is het natuurlijk niet zo dat ik helemaal stuurloos door het leven ga, maar mijn belangrijkste voornemen voor 2024 is dat ik gewoon helemaal niets aan mijzelf hoef te veranderen. Ik ben precies goed zoals ik ben. En precies vanuit het voelen dat dit zo is, mag ik verder gaan kijken wat ik in 2024 voor moois mag creëren, beleven en doen.

Dus voor 2024 stuur ik je hierbij mijn beste wensen toe. Dat dit jaar voor jou veel moois, liefde, licht en gezondheid mag brengen. En dat je vooral ook echt mag voelen dat je goed bent, precies zoals je bent.

Wil je regelmatig je regelmatig tips & inspiratie ontvangen, schrijf je dan hier in voor mijn periodieke "Inspiratiemail".

Inspiratiemail