Het kind in jezelf

/Brigitte Boven - Pees/Levensgeluk en Coaching

Als ze als kind niet altijd zo stil had hoeven zijn
Had ze vandaag misschien het hoogste lied gezongen
Als ze als kind niet altijd zo alleen was geweest
Had ze vandaag misschien allang iemand gevonden

Als ze als kind niet altijd zo bang had hoeven zijn
Had ze vandaag misschien van iemand durven houden
Als ze als kind niet altijd zo'n puinhoop had gezien
Had ze vandaag misschien kastelen kunnen bouwen

Als ze als kind de warmte van de zomer had gekend
Was ze die warmte in haar winter nooit verloren
Als ze als kind de warmte van een nest had gekend
Had het haar hele leven lang niet zo gevroren

Als ze als kind niet al zo oud had hoeven zijn
Had ze vandaag nog een kinderlied gezongen
Als ze als kind gewoon een kind had kunnen zijn
Was ze vandaag als een kind opnieuw begonnen.

(Liselore Gerritsen, Oktoberkind 1984)

Onlangs nam ik deel aan de Regiobijeenkomst van de NOBCO voor regio Zuid-Nederland. Een prachtige avond waarin Hans Koerts Meijer ons, door middel van oefeningen uitnodigde om het vrije kind in jezelf te (her)ontdekken.

En wat was dat een leuke en bijzondere avond!

Leuk omdat er veel werd gelachen, maar tegelijkertijd ook bijzonder om wat er allemaal boven kwam drijven. Schijnbaar simpele oefeningen die kinderen moeiteloos doen, waren ingewikkeld voor ons omdat ons hoofd probeerde de controle te houden.

Doe ik het wel goed, wat moet ik nu precies doen, wanneer ben ik aan de beurt, wat als ik een fout maak?

Daarnaast werd ons, voorafgaand aan de bijeenkomst, ook gevraagd om een potlood mee te nemen. Onmiddellijk ging mijn hoofd hiermee aan de haal. Ik was weer terug op de middelbare school.

Tekenles op de Middelbare School

De tekenles waar ik helemaal niets van bakte en waarin mijn leraar dat ook nog eens benadrukte. Sja, ik kon nu eenmaal niet tekenen. Ik vond de tekenlessen dan ook niet echt leuk. Dus toen we op de avond zelf een blaadje papier voor ons op tafel moesten gaan leggen en tegenover iemand moesten gaan zitten om die persoon na te tekenen, brak het zweet mij uit. Ik zou er vast niets van bakken en daarmee had ik dan ook gelijk een aanname over hoe het portret en mijn “prestatie” eruit zou moeten zien.

Gelukkig liep het anders.

We kregen een extra instructie: “Kijk tijdens het tekenen niet op jouw vel papier”. Mijn hoofd deed nog een poging om zich te bemoeien met de uitkomst. Maar na nog wat sputteren gaf ik het op. Ik moest ook eigenlijk wel lachen om dit experiment en er borrelde een ongekend gevoel van creativiteit op. Ik genoot van het proces en werd na afloop vrolijk van het vreemde resultaat. En ik voelde mij vrij. Vrij om te ervaren wat het met mij deed. Het was fantastisch. En daarna, bij het overhandigen van de portretten aan elkaar, was er wederom veel plezier en verbinding.

En zo, lieve mensen, zouden we eigenlijk vaker mogen leven. Meer in het nu, genieten van de ervaring. Niet al nadenken over een resultaat, of wat iemand ervan gaat vinden. Niet het verleden meenemen naar het heden.

Hoe zag jouw kindleven eruit?

Weer even terug naar het gedicht/songtekst waarmee ik mijn blog startte. Lees het nog maar eens een keer goed door en voel dan ook maar eens echt wat het met je doet. Misschien komen er beelden in je op bij een bepaald deel van de tekst. En blijf daar dan eens bij en voel wat je voelt.

Want wat is er allemaal in jouw kindleven geweest, waardoor je nu bent zoals je bent? Een leven vol met gebeurtenissen, Zowel leuke gebeurtenissen en minder leuke gebeurtenissen.

En door deze gebeurtenissen en dan vooral ook de manier waarop je ermee om bent gegaan, dat levert bepaalde blokkades en programmeringen op. Destijds nuttig, maar in het huidige leven kunnen ze soms in de weg zitten of op de meest vreemde momenten zorgen voor het op een bepaalde manier reageren op een situatie. En misschien blokkeren zou je ook wel om iets te bereiken in jouw leven. Iets wat je graag zou willen en wat toch telkens maar niet lijkt te lukken.

Wil je regelmatig je regelmatig tips & inspiratie ontvangen, schrijf je dan hier in voor mijn periodieke Inspiratiemail.

Inspiratiemail