Jullie moeten toch wel heel erg gelukkig zijn!

/Brigitte Boven - Pees/Natuur en Levensgeluk

Op dit moment sta ik nog even heerlijk in de genietmodus van de afgelopen 3 dagen. De 3 dagen waarop ik mijn Stiltewandeling heb mogen organiseren tijdens Fête de la Nature. Het waren prachtige dagen. Het weer werkte mooi mee, maar ook mocht ik tijdens de wandelingen fijne mensen ontmoeten en begeleiden.

En dat “nabubbelen” over de afgelopen dagen bracht mij terug naar een vakantie van 10 jaar geleden. Wij maakten toen een fantastische rondreis over het eiland Madagaskar waar we onvergetelijke indrukken hebben opgedaan over de natuur, het leven in de natuur, de mensen die daar wonen, cultuur, hoe zij leven. Het was een onvergetelijke reis!

Een luxe rivercruise zonder luxe

Door mijn bubbelgevoel over de afgelopen dagen en ook de mooie verbindende gesprekken die er waren na afloop van iedere Stiltewandeling, moest ik ineens aan een specifiek moment denken tijdens onze Madagaskar-reis. Namelijk een gesprek wat wij hadden met de gids die ons begeleidde tijdens onze “rivercruise” over de Tsiribihina rivier.

En nu denken jullie waarschijnlijk: “Poeh zeg, wat een luxe”. Maar dat was het dus juist helemaal niet. Het was eigenlijk allemaal heel erg eenvoudig. Maar wat een indrukwekkend onderdeel van de reis was dat. Echt helemaal in de natuur. ’s Nachts slapen in een tentje op de oever, ’s ochtends douchen onder een waterval, overdag genieten van alles wat we onderweg zagen zoals bijvoorbeeld het mooie landschap, gesprekken met de bemanning van onze boot, maar ook de mooie contacten met de lokale bevolking als we een keer ergens gingen aanleggen voor bijvoorbeeld een lunch of toiletbezoek (wat dan ook dus gewoon ergens in de natuur was).

Eén gesprek is mij in het bijzonder bijgebleven en dat kwam vandaag weer in mijn gedachten voorbij. Het gesprek met onze gids (Nest) op de boot. We hadden net ons heerlijke avondeten op van een fijne soep als vooraf, een hoofdgerecht van gekookte aardappels met een stoofpot en toe een banaan. Tijdens de koffie en thee na het eten ontstond een mooi gesprek over geluk.

Want wat is dat nou eigenlijk, geluk?

Wij waren natuurlijk onze reis begonnen inclusief de nodige elektronische apparaten: mobiele telefoon, E-readers en Edzo met zijn camera inclusief de nodige lenzen en overige accessoires. En Nest zag in zijn werk natuurlijk vaker toeristen die ook de nodige spullen hadden. In zijn optiek moesten wij toch allemaal wel heel erg gelukkig zijn, we hadden immers zoveel luxe en zoveel spullen. Ook had hij de hoop om dit zelf nog eens allemaal te kunnen kopen.

En weet je wat het gekke is, wij voelden ons juist zo gelukkig tijdens onze reis in Madagaskar en helemaal specifiek op die boot. Wij hadden geen mobiele dekking, geen toilet, geen stromend water, alleen op beperkte tijden wat elektriciteit. Ook geen andere toeristen, want zo gangbaar waren dit soort tripjes toen nog niet in en naar Madagaskar. En toch, het voelde zo heerlijk, deze vrijheid. Het niet meer verbonden zijn met de grote wereld, maar gewoon het leven in het nu.

We probeerden Nest dan ook uit te leggen dat spullen helemaal niet gelukkig maken. Natuurlijk is het kunnen voorzien in basisbehoeften fijn en ook belangrijk. Maar alles wat daarna komt, hoe belangrijk is dat nou eigenlijk in het leven?

Nest sliep die nacht niet zo lekker, dat bekende hij aan ons de volgende ochtend tijdens het ontbijt. Hij had eigenlijk gewoon heel erg slecht geslapen omdat hij maar niet kon geloven dat veel mensen in de Westerse Wereld, ondanks hun bezit/hun (in zijn ogen) “rijkdom”, toch niet altijd even gelukkig zijn.

Dus wat is geluk nou eigenlijk. Ik denk dat je dat weet zodra je het voelt. Persoonlijk denk ik ook dat je geluk vooral in jezelf moet zoeken en niet om je heen. Dat is wat ik nog heel vaak terugzie om mij heen. Dat je jouw geluk af laat hangen van omstandigheden, van anderen, van spullen, van vakanties, van een nieuwe auto, van een goede baan, van geld.

Terwijl het nu juist de kunst is om gewoon gelukkig te zijn in het hier het nu in jezelf en met jezelf. Niets meer en niets minder.

Dus wat is voor jou geluk? Ik ben benieuwd. Laat het mij gerust eens weten.

Wil je regelmatig je regelmatig tips & inspiratie ontvangen, schrijf je dan hier in voor mijn periodiek inspiratiemail "Rustmoment in je mailbox".

Rustmoment