Kruidenwis

Kruidenwis

/Brigitte Boven - Pees/Wandelcoaching en Rust en Natuur en Levensgeluk

Zo’n twee weken geleden maakte ik een Kruidenwis.

Misschien denk je nu dat ik eigenlijk Kruidenwijs had moeten schrijven in plaats van Kruidenwis.

Toch niet. Ondanks dat ik ondertussen het nodige van kruiden weet en steeds meer leer en dus kruidenwijs wordt, bedoel ik toch echt een Kruidenwis.

Ik ga het je uitleggen.

Maar voordat ik daarmee start, een klein stukje toelichting over het leven met de seizoenen. Ik heb het tweede deel van mijn bedrijfsnaam namelijk helemaal niet zomaar gekozen.

De natuur vind ik een belangrijk iets. Niet alleen tijdens mijn coaching, maar in het hele leven. De natuur die vroeger voor mij heel belangrijk was, de natuur die ik vervolgens een beetje vergeten was en de natuur die ik weer herontdekte toen op enig moment mijn leven op zijn kop kwam te staan door een ongeluk met Niet Aangeboren Hersenletsel tot gevolg.

Na het ongeluk probeerde ik gaandeweg mijn leven weer op de rit te krijgen. Initieel met vallen en opstaan en toen was daar ineens weer de verbinding met de natuur. De natuur waar ik tot rust kwam, de natuur waardoor ik gaandeweg ontdekte welk pad ik wilde gaan bewandelen en de natuur die mij (weer) leerde om mijzelf opnieuw te verbinden met mijn eigen natuurlijke zelf.

Wat kunnen we leren van de natuur?

Maar er was nog iets belangrijks wat de natuur mij leerde. Het leven met de seizoenen.

Daar waar we in het huidige leven met z’n allen maar door blijven rennen en dat ook nog vaak in een tempo dat buiten ons wordt bepaald, heeft de natuur gewoon zijn eigen seizoenen. De natuur trekt zich feitelijk helemaal niets aan van hoe het huidige leven op deze aarde eruitziet.

En kijkend naar Nederland, dan hebben we van die prachtige seizoenen waarin de natuur zich telkens weer op een andere manier aan ons laat zien. Mooi om je daar eens bewust van te worden en te kijken wat we hiervan voor onszelf zouden kunnen leren. Want zou het niet zo kunnen zijn dat we zelf ook veel meer met de natuur mee zouden mogen bewegen? Zou dat misschien gewoon ook veel beter bij ons passen?

Want wat als je in de herfst gewoon eens lekker naar buiten gaat. Je ziet de bomen die haar bladeren loslaten. Wat zou het voor jou betekenen als je in de herfst ook eens gaat mijmeren, tijdens een fijne herfstwandeling, over wat jij in jouw leven zou mogen loslaten. En wat als je dat misschien met een mooi natuurritueel ook gaat doen, tijdens dezelfde wandeling. Grote kans dat je een stukje “lichter” weer thuiskomt.

Zelf beweeg ik ondertussen al veel meer met de seizoenen mee en naast het feit dat dit natuurlijk aanvoelt kan ik je vertellen dat deze verbinding met de natuur ook echt mooie inzichten geeft in bepaalde vraagstukken in mijn leven. En voor een stuk bewustwording van deze seizoenen ben ik daarom dus vaak te vinden in de natuur en daarnaast vier ik ook de overgang naar de verschillende seizoenen.

De kracht van Zomerzonnewende en Volle Maan

Dus onlangs was het tijd voor de Zomerzonnewende, het moment waarop de lente overgaat in de zomer. Het moment ook waarop de Zonnegod de meeste kracht geeft aan de natuur. Het is een oude wijsheid en volgens deze traditie maakte men vroeger dan ook een zogenaamde Kruidenwis. Want kruiden die je rond deze dag zou plukken, die zouden ongekende krachten bezitten en door zo’n mooi boeketje van beschermende kruiden in huis op te hangen, zorg je voor bescherming van huis en haard een heel jaar rond.

Het is een oud ritueel waar nog veel meer over te vertellen valt, te lang voor deze blog. Maar mocht je het leuk vinden, dan laat het mij weten, dan schrijf ik graag nog eens een vervolg hierover.

In ieder geval prijkt hier in huis dus een mooie nieuwe Kruidenwis sinds de laatste Zomerzonnewende. Wat mij betreft ditmaal een bijzonder krachtige wis, want tegelijkertijd konden we ook nog eens genieten van de Volle Maan.

Mocht jij je nu ook willen “onderdompelen” in de natuur, boek dan eens een mooie Stiltewandeling voor jezelf. Voor een kleine investering gaan we samen op stap en krijg je van mij een mooie natuurbeleving inclusief een heerlijke kopje kruidenthee en gezonde snack na afloop. Meer informatie tref je hier aan:

Omarm de Stilte in Jezelf

Wil je regelmatig je regelmatig tips & inspiratie ontvangen, schrijf je dan hier in voor mijn periodieke Inspiratiemail.

Inspiratiemail