Na regen komt zonneschijn?

/Brigitte Boven - Pees/Voeding en Gezondheid

Over mijn kennismaking met een heuse Smeerpaal.

Ja, je leest het goed!

Maar even terug naar het weer.

Want jeetje, wat een regen is er de laatste tijd toch gevallen. Ik kan mij niet herinneren dat dit andere jaren ook zo was. Sterker nog, ik weet het wel zeker.

Onze eigen moestuin leert mij sowieso al dat het een stuk natter is in vergelijking tot voorgaande jaren in dezelfde periode. We hebben onze moestuin nog niet hoeven te sproeien, terwijl dat in andere jaren gewoon nodig was om het zaaigoed goed op te laten komen en de nieuwe aanpoot goed aan te laten slaan. We leven hier namelijk echt op zandgrond. Enorm losse grond en dat is voor moestuinieren een flinke uitdaging. Nu is dat dus overduidelijk anders.

Enerzijds prettig, tegelijkertijd, sommige dingen doen het nu ook gewoon minder goed in de moestuin.

Daarnaast zie ik het effect van de vele regen ook terug in de natuur. We wonen in de buurt van de Drunense Duinen, dus ik kom er regelmatig. Hetzij op de fiets, hetzij op hardloopschoenen, hetzij op wandelschoenen. En nog steeds zijn er meertjes te vinden waar ze normaliter niet zijn. En als de paden er wel zijn, dan zijn ze vaak erg drassig en blubberig.

Een zonnig uitstapje

Toch is het soms ook gewoon mooi weer. Zoals ook onlangs toen wij 2 dagen naar Groningen gingen. We hadden nog een bon liggen voor een hotelovernachting en uiteindelijk viel de keuze op Groningen. We zouden lekker met de trein gaan en de weg van het naar Station Den Bosch afleggen met de Speed Pedelec. En wat denk je, het was gewoon 2 dagen hartstikke mooi weer. En om aan te geven hoeveel geluk wij hadden, toen we op de tweede dag weer thuis waren, ging het vlak na aankomst thuis regenen.

Maar terug naar Groningen wat een leuke en interessante stad is. Afwisselend oude en nieuwe bebouwing. Het mooiste vond ik de prachtige hofjes waar je doorheen kon slenteren en zo vanuit de drukte in een soort oase terechtkwam. Maar ook parken en tuinen.

En toen gebeurde het. We slenterden met onze rugzak door een park en ineens stond daar een imposante zuil. Met zelfs wat mensen erbij die iets deden. Wat precies, dat konden we niet direct zien. We vervolgden ons pad en kwamen in de buurt van de zuil en het was een heuse “Gratis Zonnebrandcreme zuil” van het Zilveren Kruis. Ik had nog niet eerder zoiets gezien en was ook eigenlijk een beetje verbaasd dit aan te treffen in een fijn groen park.

Gratis zonnebrand

Ik vroeg mij onmiddellijk af waarom, want zo zonnig was het de laatste maanden niet. Ik heb het nog eens nagezocht op internet en blijkbaar staan er maar liefst zo’n 120 smeerpalen in Nederland. Het is dus serieus! Ze staan bij recreatiegebieden, sportverenigingen en op festivals en op het internet kun je zelfs zoeken naar een zogenaamde smeerpaal bij jou in de buurt.

Het credo, wees lief voor je huid en smeren maar voor een zonnestralende huid. Maar wat is er nu precies mis met die zon, want blijkbaar moet het smeren op de kaart gezet worden, aldus de bijbehorende website waar je terechtkomt na het scannen van de QR -App,

Natuurlijk overdaad (ook aan zon) schaadt, maar het is nog altijd zo dat lekker buiten in de zon zijn toch feitelijk ook gewoon heel goed voor je is. Sterker nog, we hebben het nodig. Overigens is dat ook iets wat Zilveren Kruis aangeeft, dus dat is mooi. Mits met verstand, dus ga je niet gedragen als een hamburger op de BBQ.

Maar terug naar de smeerpaal. Want waarom zou je je gaan insmeren met iets waarvan je helemaal niet weet wat het is? Ik verbaasde mij namelijk best over het aantal mensen dat ik in slechts korte tijd gebruik zag maken van het goedje uit de smeerpaal.

Wat smeer jij eigenlijk op jouw huid?

Sta jij er wel eens bij stil wat je op jouw huid smeert? Welke dagcrème, welke bodylotion, waarmee was je jouw haren? Maar ook, welke zeep gebruik je, welke schoonmaakmiddelen? Daar valt een hele mooie gezondheidswinst te behalen, wist je dat?

Tijdens de OERsterk opleiding leerde ik dat je eigenlijk helemaal niets op jouw huid zou moeten smeren wat je ook niet zou kunnen eten. Want jouw huid is jouw grootste orgaan, dus daar mogen we best wat liever voor zijn en minder blootstellen aan chemische ingrediënten die heel vaak onderdeel zijn van cosmetica en schoonmaakmiddelen. Kies dus vaker (of liever nog zelfs helemaal) voor mooie natuurlijk producten die je tegenwoordig kunt kopen. Of maak ze zelf.

De smeerpaal in het park in Groningen lieten we dan ook maar gewoon links liggen. We vervolgden onze weg en genoten die dag van het gesluierde zonnetje.

Dus wees lief voor je huid en zorg voor goede voeding van binnenuit, maar ook van buiten en doorloop daarom eens kritisch jouw voorraadje huidverzorgingsproducten en pak de regie over jouw gezondheid (terug).

Wil je regelmatig je regelmatig tips & inspiratie ontvangen, schrijf je dan hier in voor mijn periodieke Inspiratiemail.

Inspiratiemail