Neem maar een paracetamolletje

/Brigitte Boven - Pees/Vitaliteit en Gezondheid

Onlangs was ik onverwacht een keertje extra bij de tandarts. Extra, omdat ik in het najaar al voor controle was geweest en de tandarts toen had aangegeven vooralsnog geen gekke dingen te zien. Maar helemaal gerust was ik toen al niet op, want het rommelde namelijk bij een gevulde kies. Een kies die ineens gevoeliger was dan voorheen. Maar de tandarts bekeek het van alle kanten en in gezamenlijk overleg besloten we toen om er niets aan te doen.

Helaas begon mijn kies vorige week nog gevoeliger te worden, dus de tandarts maar gebeld en gelukkig kon ik diezelfde middag nog terecht.

Op de röntgenfoto was niets te zien. De tandarts onderzocht het verder en constateerde nog steeds niets vreemds, maar omdat ik nu toch ook pijnklachten had werd besloten om de oude vulling er dan maar uit te halen.

Omdat het toch wel flink geboord moest worden adviseerde ze om een verdoving te geven. Dit resulteerde in een (zo goed als) pijnloze behandeling, waarbij ik op enig moment wel kramp in mijn kaken kreeg omdat ik mijn mond zo lang moest openhouden. Er prijkte namelijk een “mooie” barst in mijn kies naast de vulling en dus was het per saldo toch wel even flink klussen voor de tandarts.

Aan het einde van de behandeling vertelde de tandarts mij dat ik waarschijnlijk, zodra de verdoving uitgewerkt zou raken, toch wel wat napijn zou krijgen. Het bijbehorende advies wat zij mij gaf was:

“Neem dan maar een paracetamolletje”

Ik knikte braaf en gaf aan dat ik het begreep. Maar ik dacht gelijk: “Dat ga ik dus zeker niet doen, want ik heb een veel betere oplossing”.

Paracetamol, het is zo makkelijk verkrijgbaar en het wordt daarom ook door veel mensen gebruikt. Zelf hebben wij thuis ook nog steeds een verpakking staan. Ik heb het ook vaak genoeg gebruikt. En toch, ik ben tegenwoordig voorzichtiger geworden met het gebruik van geneesmiddelen.

Ik geloof erg in het zelfherstellend vermogen van het lichaam en daarnaast geloof ik er ook in dat pijn/het hebben van een klacht een signaal is van een onderliggend probleem wat verder onderzocht mag worden.

Daarbij is het niet zo dat ik nooit geneesmiddelen zou gebruiken, maar er zijn ook talloze mooie natuurlijke middelen en kruiden (en zelfs voeding) die jouw lichaam kunnen ondersteunen bij dergelijke ongemakken. En het mooie van deze middelen is dat deze veel gemakkelijker te verwerken zijn door jouw lichaam. We noemen dit soort middelen ook wel “alternatieve middelen” (versus “regulier”), waarbij het eigenlijk grappig is dat wat we tegenwoordig “alternatief” noemen, vroeger gewoon “regulier” was. Immers, echt heel vroeger kon je niet zomaar ergens een doosje paracetamol kopen.

Afijn, in ieder geval was ik door de tandarts voorbereid op het hebben van napijn en dat gebeurde ook. ’s Avonds voor het slapen gaan was het nog een mild zeurende pijn en na het doen van een ademhalingsoefening viel ik gewoon lekker in slaap.

De volgende ochtend had ik wat meer kiespijn en ook nog eens hoofdpijn en ik kon mij goed voorstellen dat dit allemaal met elkaar en met de tandartsbehandeling te maken had. Ik besloot dan ook om voor mijzelf een kopje wilgenbast thee te maken. Ik heb van wilgenbast altijd wat voorraad en het helpt, onder andere, heel goed tegen bijvoorbeeld hoofdpijn en ook kiespijn. Het mooie van wilgenbast is namelijk dat het een specifiek stofje bevat met de naam Salicylzuur en datzelfde stofje kun je ook terugvinden in aspirine. En waarschijnlijk heb je dan ook gelijk een beeld bij wat dit mooie stofje in Wilgenbast kan doen en omdat dit dan de natuurlijke variant is, is het veel milder voor jouw lichaam en bijvoorbeeld ook veel milder voor de maag dan aspirine.

Zomaar een voorbeeld wat de natuur voor je kan doen. Er is veel bekend over allerlei mooie planten, kruiden en ook voedingsmiddelen. We zijn het met z’n alleen een beetje vergeten, maar laten we deze (soms vergeten) kennis weer eigen maken. Waarbij het mijn wens is dat we uiteindelijk aan zullen komen in een tijdperk waarbij “regulier” en “alternatief” elkaar weer beter ontmoeten in de zorg en daar op een mooie & constructieve manier gaan samenwerken.

  • Wil je meer weten over natuurlijk voeding en kruiden?
  • Heb je al langere tijd vage klachten en wellicht ook weinig energie?
  • Ben je benieuwd wat je zelf kunt doen om dit te verbeteren en hoe bijvoorbeeld voeding en kruiden, maar ook beweging, en ontspanning daaraan kan bijdragen?

Ontdek hier wat ik voor jou kan betekenen tijdens een eenmalig consult.

Wees OERsterk!

Wil je regelmatig tips & inspiratie ontvangen, schrijf je dan hier in voor mijn periodieke inspiratiemail "Rustmoment in je mailbox".

Rustmoment