Net als knoflook

/Brigitte Boven - Pees/Levensgeluk en Voeding en Vitaliteit en Gezondheid

Knoflook, je weet wel, dat geurende goedje.

Als je er lekker van hebt gegeten is de kans groot dat sommige mensen dat wellicht ruiken, de dag na jouw lekkere maaltijd. Maar hé, wat maakt het uit. Jouw maaltijd de avond ervoor was heerlijk, want dat is onder andere iets wat knoflook doet. Het is een heerlijke smaakmaker in de keuken.

Zelf ben ik er dan ook een grote “fan” van. Ik heb altijd wat knoflookbollen op voorraad. Want verse knoflook is natuurlijk het allerlekkerste. En naast het feit dat het lekker is (daar zal overigens niet iedereen het met mij eens zijn), is het ook nog eens heel erg gezond. Het bevat veel mooie voedingsstoffen waarmee we onze spijsvertering als ook onze gezondheid een groot plezier kunnen doen.

Ook ga ik binnenkort een nieuwe bereiding van knoflook ontdekken. Namelijk het verzwarten van knoflook. Zoals ik al eerder schreef ben ik een liefhebber van gefermenteerd eten. Ten eerste omdat ik gefermenteerd eten erg lekker vind en ten tweede vanwege de mooie gezondheidsvoordelen. Dus toen ik onlangs iets las over “zwarte knoflook” wist ik gelijk dat ik hier meer over wilde weten. Nu klinkt zwarte knoflook wellicht niet zo heel aantrekkelijk, maar toch heb ik mij laten vertellen dat de smaak van knoflook hierdoor weer verandert (sommige mensen beweren lekkerder) en dat de hoeveelheid antioxidanten bijna zal verdubbelen. En dat laatste klinkt mij ook als muziek in de oren, want dat brengt dus ook weer iets als het gaat om ons afweersysteem.

Maar er is nog iets interessants te ontdekken aan knoflook.

Want hoe ontstaan die mooie knoflookbollen nu eigenlijk?

Als mens kunnen we daar nog iets van leren. Zeker nu het nieuwe jaar in aantocht is. En zo’n nieuw jaar begint dan ook heel vaak met goede voornemens. Goede voornemens om misschien af te gaan vallen of om gezonder te gaan eten. Minder TV te kijken, meer te gaan sporten, beter voor jezelf te gaan zorgen, meer tijd voor ontspanning in te roosteren. Jammer genoeg sneuvelen die goede voornemens heel vaak alweer ergens in de maand januari.

En waarom? Omdat het nog helemaal niet zo makkelijk is om iets nieuws te leren. En dat is waar we het toch feitelijk over hebben. Je past iets aan in jouw gewoonte en vervolgens verwacht je heel snel resultaat. Althans, dat is wel hoe het vaak gaat. Ook wordt er in marketinguitingen vaak op ingespeeld en als je daar veel naar kijkt of luistert, dan zou je zomaar het gevoel kunnen krijgen dat alles in een vingerknip bereikbaar is.

Toch mag je gewoon jezelf tijd geven om te groeien naar iets nieuws. Naar een nieuwe gewoonte, naar een nieuwe manier van doen.

Doe maar eens net als knoflook!

Plant het zaadje (of in het geval van knoflook, het teentje) en geef het dan de tijd om dit tot ontwikkeling te laten komen. Goed werk heeft tijd nodig. Laat jouw ideeën wortelen in jezelf. Soms mag je dan nog eens wat bijsturen onderweg. Je mag leren wat wel werkt of wat niet, wat goed voelt, of wat niet. Wellicht nog eens wat schaven en polijsten. En op enig moment heb je dan die mooie nieuwe gewoonte jezelf eigen gemaakt en mag je gaan oogsten waar je naartoe onderweg was al die maanden.

Net als die knoflook die al sinds oktober in de grond zit en hopelijk zichzelf gaat presenteren als een mooie bol knoflook (met heel veel knoflookteentjes) ergens eind juni.

Mocht je voor jezelf een mooie nieuwe start willen maken in het nieuwe jaar, hou dan mijn kerstaanbieding (later deze week) in de gaten. Nee, ik beloof je met deze aanbieding geen quick fix, maar ik beloof je wel een mooie start in het nieuwe jaar. Waarbij je met deze mooie start gaat ontdekken welke eerste stappen jij zelf kunt zetten als het gaat om jouw gezondheid.

Wil je regelmatig je regelmatig tips & inspiratie ontvangen, schrijf je dan hier in voor mijn periodieke inspiratiemail "Rustmoment in je mailbox".

Rustmoment