Soms is het leven net een trailrun

/Brigitte Boven - Pees/Natuur en Coaching en Bewegen

Soms lijkt het leven op een trailrun: vol met onverwachte wendingen, uitdagende hindernissen en obstakels onderweg.

Onlangs besloot ik weer eens een trail te gaan rennen in de Drunense Duinen. De Zandvoort Circuit Run stond immers bijna voor de deur en met het vooruitzicht dat een deel van deze race over het strand zou gaan (4 kilometer om precies te zijn), vonden mijn man en ik het een goed idee om weer eens lekker te gaan rennen in de Drunense Duinen. Lekker ploegen over een afwisselend parcours met gegarandeerd flinke stukken zand en heuvels.

Eenmaal onderweg kwamen we tot de conclusie dat flinke stukken van de vooraf geplande route erg waren veranderd. We kwamen dus kleine riviertjes tegen waar paden zouden moeten liggen en soms zelfs complete duinmeren die wij over moesten steken.

Nu hadden wij ons hierdoor flink uit ons loopritme kunnen laten halen, wat overigens initieel zeker ook gebeurde 😉 Tegelijkertijd, de blokkades op onze route lieten ons zoeken naar omweggetjes en alternatieve routes, terwijl we ook nog eens genoten van de nieuwe en tegelijkertijd ook mooie nieuwe natuur die hierdoor was ontstaan.

Een nieuwe ervaring

En zo ontstond er een geheel nieuwe ervaring tijdens deze trailrun. We ontdekten nieuwe wegen, nieuwe stukjes natuur en uiteindelijk bracht het ons ook weer op koers naar het startpunt van onze trailrun. Eind goed al goed.

Zoals wel vaker gebeurt in de natuur, was ook deze ervaring weer zo’n mooie weerspiegeling van hoe het soms eraan toegaat in het leven. Soms worden vooraf gemaakte plannen verstoord door onverwachte gebeurtenissen, obstakels die jouw pad blokkeren en dan is het natuurlijk altijd de vraag hoe je daar op dat moment mee omgaat.

Laat je je ontmoedigen door de tegenslagen of heb je veerkracht? Denk je eerst na en neem je dan een beslissing, of ga je gewoon vol voor het avontuur en sla je een nieuwe weg in? En wellicht voelt het lastig, maar obstakels in het leven geven je vaak ook kansen. Kansen om weer te groeien en kansen om nieuwe wegen te ontdekken.

Ik schreef er ooit al eens eerder een blog over. Over het verdwalen tijdens een coachwandeling en wat mij dat uiteindelijk opleverde. Je kunt deze blog hier nog (eens) lezen.

Overigens liep ik afgelopen zondag dus de Zandvoort Circuit Run; 4 kilometer over het Formule-1 circuit, 4 kilometer over het strand, en nog 4 km weer terug naar de finish op het circuit. En ook deze liep anders dan verwacht. Met windkracht 7 en regen mochten we tijdens dit evenement dus ook de nodige obstakels overwinnen. Maar wat een voldoening om na zulke omstandigheden dan over de finishlijn te mogen gaan.

Wat je mag leren van obstakels

Omarm ze maar eens in je leven, kijk wat ze jou te vertellen hebben en beschouw het eens als iets waar je in mag groeien. En kom je er niet uit, ga dan eens lekker de natuur in voor een wandeling die jou wellicht een verrassend nieuw inzicht op kan leveren.

Wil je regelmatig je regelmatig tips & inspiratie ontvangen, schrijf je dan hier in voor mijn periodieke Inspiratiemail.

Inspiratiemail