Obstakels zijn er om te overwinnen

Uit de Schaduw van Slachtofferschap: Het Pad naar Empowerment

/Brigitte Boven - Pees/Levensgeluk en Vitaliteit en NAH

In het leven worden we allemaal geconfronteerd met uitdagingen en ongemakken. Soms kunnen deze moeilijkheden je het gevoel geven dat je een slachtoffer bent van omstandigheden. Of het daarbij dan gaat om problemen met jouw gezondheid, persoonlijke tegenslagen of teleurstelling, het hoort allemaal bij het leven.

Het gebeurt daarbij maar al te vaak dat je je ongemerkt dan laat meevoeren in een slachtofferrol. Maar wat als je dat niet doet? Wat als je jezelf zou empoweren door verantwoordelijkheid te nemen voor jouw eigen leven?

Het blijven “hangen” in slachtofferschap kan comfortabel lijken. Het is makkelijk om de verantwoordelijkheid voor jouw situatie bij anderen of externe factoren te leggen. Maar wat in eerste instantie comfortabel voelt zal jou uiteindelijk gevangenhouden in hoe je je voelt.

Bewustwording

Het begint allemaal met bewustwording. Stel jezelf eens oprecht de volgende vraag: "In welke gebieden van mijn leven heb ik een neiging tot slachtofferschap ontwikkeld?" En kijk jezelf dan ook echt eens eerlijk aan in de spiegel. Misschien zijn het relaties, vriendschappen, werk of gezondheid. Herken je al patronen? Want herkenning is de eerste stap om dit te gaan doorbreken.

Dus wees je bewust van je eigen gedachten en overtuigingen. Maar al te vaak houden juist deze je in de slachtofferrol. Je maakt jezelf dan wijs dat je er toch niets aan kunt veranderen, of misschien denk je stiekem dat je het niet verdient om jezelf weer beter te voelen, of misschien levert het je voor een tijdje zelfs wat extra aandacht op van jouw omgeving.

Ga op zoek naar deze belemmerende overtuigingen en kijk er eens op een hele andere manier naar, vanuit een positieve invalshoek.

Persoonlijk vind ik de quote van Wayne Dyer altijd erg mooi:

If you change the way you look at things, the things you look at change

Alleen al door op een hele andere manier te kijken naar een minder prettige gebeurtenis, wordt de gebeurtenis vaak al minder erg. En natuurlijk hoef je niet alles in het leven te bagatelliseren, maar probeer het toch maar eens.

Even een zijstapje naar eerder vandaag. Ik zat buiten te lunchen, onder onze overkapping bij ons huis. Het regende flink en ik betrapte mijzelf erop dat ik het eigenlijk heel erg gezellig vond. Samen met mijn man en 3 katten, we zaten lekker buiten met een heerlijke lunch en de regen tikte op het dak van de overkapping. Het voelde knus en gezellig en het was heerlijk om zo de groene tuin in te kunnen kijken.

Natuurlijk had ik er ook ander naar kunnen kijken. Wat een zeikregen zeg. Het is notabene zomer, maar zo warm is het niet. En nu regent het al dagen. Zitten we hier in Nederland terwijl we niet op vakantie gaan. In die vieze regen. Bah, wat ongezellig. En dan moet ik zo ook nog weg op de fiets en word ik zeiknat.

Voel je het verschil?

Het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen leven is belangrijk. Hoewel je misschien niet altijd controle hebt over wat je overkomt, heb je wel controle over hoe je hiermee omgaat. Dus zet de eerste stap en neem weer plaats achter het stuur van jouw leven, in plaats van op de achterbank te blijven zitten. Ook al voelt dat wellicht als iets engs of spannends.

Acceptatie en omgaan met Niet Aangeboren Hersenletsel

En zo voelt het wellicht ook met Niet Aangeboren Hersenletsel. Het is jou overkomen en je kon er niets aan doen. En natuurlijk is het erg als dit jou is overkomen. Ik herken dat maar al te goed bij mijzelf. En toch, het slachtofferschap hielp mij niet vooruit. De acceptatie van mijn hersenletsel wel. Vanaf dat moment kon ik namelijk echt de stappen zetten die nodig waren om meer energie, vitaliteit en gezondheid te gaan ervaren. En ik kwam tot de ontdekking dat het leven met NAH ook gewoon weer leuk en fijn kon zijn.

Wil je dat ook, maar weet je niet waar je zou moeten beginnen, dan hou mijn website in de gaten door je te abonneren op mijn nieuwsbrief. Ik lanceer namelijk in september een traject specifiek voor mensen met NAH: “Amethist NAH Vitaal – in 3 maanden naar meer energie, rust, gezondheid en balans met Niet Aangeboren Hersenletsel.” Het wordt een traject waarin ik jou ga leren wat ik zelf zo’n 10 jaar geleden graag had willen weten!