Het Goud van de Goudsbloem

/Brigitte Boven - Pees/Natuur en Gezondheid en Coaching

Graag wil ik iets moois met jullie delen uit mijn praktijk. Ik doe het te weinig realiseer ik mij. Maar ik vind het ook lastig om dit zomaar te doen, want het gaat immers toch ook gewoon over mensen die bij mij aankloppen voor hulp & ondersteuning.

Toch ga ik het doen, wat het voorbeeld is zo ontzettend interessant. Eigenlijk voor iedereen.

Als je mij al wat langer volgt, dan heb je een tijdje geleden wellicht mijn nieuwsbrief gelezen gelezen over mijn bezoek aan de tandarts en het advies over de pijnstilling. Mocht je 'm gemist hebben, dan kun je deze blog hier terugvinden. Deze blog heeft ook zeker raakvlakken met onderstaand verhaal.

Moeder Natuur

Mijn coachwandelingen en runningtherapie bijeenkomsten vinden altijd plaats in een mooi stukje natuur. Maar daarnaast haal ik dus nog veel meer uit de natuur en soms gaat het dan om een stukje natuur gewoon in de tuin bij ons huis waar al veel planten te vinden zijn met een geneeskrachtige werking. En nu heb ik het niet over genezing van hele grote aandoeningen, maar gewoon, huis-tuin-en-keuken genezing.

In jouw badkamer thuis heb je vast en zeker zo’n kastje waar je wat zalfjes, pleisters, pijnstillers, jodium, etc. hebt staan. De dingen die je gewoon bij een drogist of apotheek kunt kopen.

Dat was ook het geval bij een klant die ik onlangs mocht begroeten in mijn praktijk voor een “Wees OERsterk!” consult. Ook hij had een kastje met dat soort dingen en dan met name ook zalfjes voor eczeem. Hij kwam er maar niet vanaf en het ging ondertussen ook open en dan gaat het natuurlijk ook gewoon pijn doen. Al diverse zalfjes geprobeerd, maar hij werd er moedeloos van. Moedeloos van de jeuk en nu nog moedelozer door al die open plekken. Naar de dokter gaan en terugkomen met een hormonenzalf, dat wilde hij niet.

Natuurlijk zijn we tijdens het consult gaan kijken naar diverse elementen die van invloed kunnen zijn op het ontstaan van dergelijke klachten. En het mooie is, ik kan op zo’n moment ook echt uit allerlei invalshoeken gaan kijken. Dus voeding, maar zeker ook zaken als ontspanning en ook wat er verder nog in het onderbewustzijn aanwezig is. En door middel van spiertesten zijn de inzichten dan vaak ook heel helpend en soms ook verrassend.

We kwamen dus uit op een plan van aanpak (van de onderliggende oorzaken), maar het acute probleem, de open huid, zou daardoor niet direct opgelost worden. Als je zelf ooit wel eens eczeem hebt gehad, dan zul je het vast herkennen. Maar denk anders maar eens aan flinke schaafwonden die maar openblijven. Niet heel erg prettig dus.

Goudsbloem

Naast het aanpakken van de onderliggende oorzaken had ik gelukkig ook een oplossing voor het acute probleem, want het hebben van jeuk en pijn is natuurlijk gewoon onplezierig en daar wil je zo snel mogelijk vanaf. Ik adviseerde hem daarom om Goudsbloem (Calendula) in te gaan zetten, maar dan in de meeste natuurlijke vorm. Natuurlijk heb je ook mooie homeopathische Calendula zalven en crèmes. Echter ondanks dat zo’n zalf goed in zou moeten trekken, smeer je de huid toch min of meer ook een beetje "dicht".

Natuurlijk had hij geen Goudsbloemen in zijn kastje in de badkamer staan. Zelf hebben wij altijd Goudsbloemen in de tuin die we drogen en waarvan we weer zaadjes terugwinnen. Dus ik gaf hem 2 eetlepels gedroogde Goudsbloemen uit eigen voorraad mee met het advies dit, net als een kop thee, te laten trekken in water. En dan vervolgens de open huid regelmatig even te deppen met een doekje gedrenkt in deze “Calendula-thee”.

Een paar dagen na het consult ontving ik een WhatsApp van deze klant. Hij was zo ontzettend blij, want de open plekken waren bijna allemaal dicht en hij was verlost van de bijbehorende pijn. Hij vond het een wonder. En dat is het natuurlijk ook. Het wonder van de natuur die ons zoveel te bieden heeft.

Zelf ben ik dan altijd dankbaar. Dankbaar dat ik iemand een beetje vooruit heb kunnen helpen. Natuurlijk is de “reis” van deze klant nog niet ten einde. Maar het is gewoon altijd zo mooi als er dan zo’n fijn begin is op het pad van heling.

Mocht je zelf ergens tegenaan lopen in het leven. Iets op het vlak van gezondheid, chronische klachten, een vraagstuk over werk, ontspanning, grote vraagstukken, kleine vraagstukken, ik denk graag met je mee. Neem gerust contact met mij op zodat we samen kunnen bepalen wat ik voor jou zou kunnen betekenen.

PS, misschien leuk en/of interessant om eens wat mooie Goudsbloemen in de tuin of in een pot op het terras te zaaien. De bloemen zijn prachtig en daarnaast dus ook nog heel nuttig voor jouw persoonlijke apotheek.

Wil je regelmatig tips & inspiratie ontvangen, schrijf je dan hier in voor mijn periodieke inspiratiemail "Rustmoment in je mailbox".

Inspiratiemail