Het ongeziene potentieel: hoe hersenletsel mijn leven veranderde

/Brigitte Boven - Pees/NAH

Afgelopen vrijdag mocht ik deelnemen aan een transformatiesessie van Mind-Detective Manon. Een prachtige sessie waarin het ging om het opsporen van beperkende patronen in relatie tot het zichtbaar durven/mogen/kunnen zijn in deze wereld.

Het gaf mij veel inzicht in mijn blokkades en ook was het soms nog traceerbaar wanneer deze ooit waren ontstaan in mijn leven. Het houdt dan doorgaans verband met een minder leuke gebeurtenis of een nare ervaring in je leven. Zo ook in mijn geval.

De kracht van doorzettingsvermogen

Toch was daar ook iets positiefs te ontdekken. Want ik had door een specifieke gebeurtenis in mijn verleden geleerd om door te zetten als het lastig wordt en ook om zelfstandig te zijn. Eigenschappen die mij in mijn verdere leven vaak hebben geholpen. Manon noemde dit “verborgen parels” en dat vond ik een prachtige benaming.
Want zo kijk ik ook tegen mijn Niet Aangeboren Hersenletsel aan.


Ook het gevolg van een minder prettige gebeurtenis in mijn leven. Gelukkig kan ik mij van het specifieke moment niets meer herinneren. En ondanks dat ik heb geworsteld om mijn nieuwe route in mijn leven weer te ontdekken, heb ik ook hier geleerd om de “verborgen parels” te zien. Want hoe vreemd dit wellicht ook klinkt, er is veel moois op mijn pad gekomen sinds ik NAH heb.

De kracht van doorzettingsvermogen

Toch was daar ook iets positiefs te ontdekken. Want ik had door een specifieke gebeurtenis in mijn verleden geleerd om door te zetten als het lastig wordt en ook om zelfstandig te zijn. Eigenschappen die mij in mijn verdere leven vaak hebben geholpen. Manon noemde dit “verborgen parels” en dat vond ik een prachtige benaming.

Want zo kijk ik ook tegen mijn Niet Aangeboren Hersenletsel aan. Ook het gevolg van een minder prettige gebeurtenis in mijn leven. Gelukkig kan ik mij van het specifieke moment niets meer herinneren. En ondanks dat ik heb geworsteld om mijn nieuwe route in mijn leven weer te ontdekken, heb ik ook hier geleerd om de “verborgen parels” te zien. Want hoe vreemd dit wellicht ook klinkt, er is veel moois op mijn pad gekomen sinds ik NAH heb.

Levenslessen onthuld: Wat hersenletsel mij heeft geleerd

Vroeger werkte ik altijd heel erg hard. Ik vond mijn werk leuk, maar ik maakte hele lange dagen, was ’s avonds nog vaak aan het werk en de dagen waren vermoeiend. Ik kwam niet altijd goed aan sporten toe, het huishouden moest vaak tussendoor en dan ook nog even snel koken. Hobby’s, daar had ik maar weinig tijd voor. En dan in het weekend nog even de sociale contacten erin prakken en hopla, de agenda was helemaal gevuld.

Eigenlijk pleegde ik roofbouw op mijn lichaam. Ik sliep structureel onvoldoende, at toch regelmatig minder gezond, deed te weinig aan ontspanning en ga zo maar door. Ik had dus ook best vaak klachten, zoals bijvoorbeeld hoofdpijn of last van mijn maag. De vakantie gebruikte ik om een beetje bij te komen, maar vaak was het een drukte van jewelste om alles op tijd af te krijgen (werk en thuis). Vervolgens, als ik dan weer terugkwam, dan had ik een bomvolle mailbox op het werk, was mijn agenda helemaal vol en een thuis een wasmand die aan alle kanten uitpuilde. Een beetje nagenieten was er niet echt bij want na 1 dag op het werk was ik de vakantie vaak alweer vergeten (ik schreef er al eens een blog over).

De verborgen schatten van hersenletsel; mijn persoonlijk groei.

Maar wat heb ik nou eigenlijk voor verborgen parels mogen ontdekken, vraag je je wellicht af?

Best heel veel:

  • Ik ben gaan hardlopen waardoor ik fitter werd en ook meer rust kreeg in mijn hoofd.
  • Ik ben een groentetuin bij ons huis begonnen en dat is heerlijk rustgevend en geeft veel ontspanning. En verse onbespoten groente eten is natuurlijk gewoon erg gezond.
  • Ik lees weer meer en met plezier. Niet alleen ontspannend, maar ook een verrijking.
  • Ik ben gaan mediteren en ik heb ontdekt dat dit fantastisch is om te kunnen ontspannen en lekker te kunnen slapen.
  • Ik heb mijn eigen bedrijf opgericht en hierdoor kan ik mijn eigen tijd indelen en dat geeft veel rust en ik hou nog energie over.
  • Ik heb een oude hobby opgepakt en werk nu zo af en toe weer op de naai/borduurmachine (ok, het afgelopen halfjaar even niet vanwege de opleiding maar binnenkort weer lekker aan de slag). Ook zo fijn om te doen en heerlijk rustgevend.
  • Ik ben gaan letten op en leren over goede voeding waardoor ik mij ineens veel beter voel.
  • En eigenlijk, door mijn nieuwe leefpatroon heb ik veel minder lichamelijke klachten, hoe gaaf is dat?
  • Natuurlijk sputtert mijn lichaam af en toe tegen, want mijn belastbaarheid is anders ten opzicht van vroeger. Maar ik heb weer geleerd om te voelen wat goed voor mij is en wat niet. En dat is een waardevol kompas om zo de juiste keuzes te kunnen maken in het leven.

De verborgen parels, ik kan er bijna een ketting van laten maken en voel mij gezegend!

Hoe is dat bij jou?

Sta jij wel eens stil bij jouw verborgen parels?

Wil je regelmatig op de hoogte gehouden worden van nieuws en mijn blog, schrijf je dan hier in voor mijn nieuwsbrief “Rustmoment”.

Nieuwsbrief