Laat maar lekker rotten!

/Brigitte Boven - Pees/Voeding en Vitaliteit en Gezondheid

Bij coachingvraagstukken en emoties, zou ik nooit zoiets zeggen. Daar is mijn standpunt: "Kijk het maar aan want doe je dat niet, dan staat dit vraagstuk/deze zorg/deze emotie morgen wederom bij je op de stoep om aan te bellen.

Dus ook in mijn leven probeer ik voor mijzelf niet al te veel te laten rotten.

Ik maak daar echter graag een uitzondering voor en dat is wanneer ik in de keuken aan het werk ben. Dan ineens vind ik het heerlijk om bezig te zijn met “rottingsprocessen”.

Klinkt vies, nietwaar?

Je herkent het vast wel eens in de keuken. Een stukje vergeten groente in de groentelade van jouw koelkast. “Lekker” zacht geworden en als je het probeert weg te gooien, valt het uit elkaar en maakt het van je groentelade een vieze bende en misschien dat het ook nog stinkt.

Of wat dacht je van die mandarijn op de fruitschaal die de ene dag nog heerlijk lag te glanzen en de volgende dag ineens was veranderd in een soort “sneeuwlandschap” met nog wat groene vlekken. Of die appel met een rotte plek waar je nietsvermoedend net in grijpt als je ‘m wilt pakken om lekker op te eten.

Eerlijk gezegd word ik van dergelijke spontane rottingsprocessen nooit zo heel erg blij. Ik vind het altijd zonde en dus speur ik mijn groente en fruit altijd goed na, zodat ik tijdig iets lekkers kan maken van restjes groente of fruit.

Maar op bovenstaande regel maak ik bewust en heel graag ook een uitzondering, want ik ben namelijk gek op fermentatie. Oftewel het bewuste en gecontroleerde rottingsproces van voedingsmiddelen. Een superinteressant en mooi proces, zeker als je ook nog eens weet dat het eten van gefermenteerde voeding ook mooie gezondheidsvoordelen biedt.

Misschien sta je er niet zo bij stil, maar het fermenteren van voedsel is iets wat al heel lang gebeurt. Het was vroeger natuurlijk ook gewoon een slimme techniek. Want door te fermenteren kon je er dan voor zorgen dat je voedingsmiddelen langer kon bewaren. Je had immers nog niet de beschikking over zo’n mooie koel- of vrieskast.

Denk maar eens aan een kruik met zuurkool. En hoe toevallig, de kolen voor de zuurkool oogsten we precies als de temperatuur gaat dalen en dan weet je eigenlijk al dat dat dan ook een slimme tijd is om te starten met het inmaken van zuurkool. Je kunt dan optimaal profiteren van de temperatuur bij de start van de fermentatie (huiskamertemperatuur) en na een periode van fermenteren rem je af door jouw zuurkoolkruik lekker in een koude schuur, berging of kelder te plaatsen.

Door het voorgaande voorbeeld van de zuurkool kun je zien dat je waarschijnlijk nu dus gewoon al gefermenteerd voedsel eet (of drinkt). Ongemerkt wellicht zelfs meer dan je zou vermoeden. Denk bijvoorbeeld maar eens aan jouw bakje yoghurt of kwark of een stukje kaas.

Eerder schreef ik al dat fermentatie vroeger ook vooral werd gebruikt om voeding langer te kunnen bewaren. Met onze moderne keukens voorzien van koelkasten en vriezers is dat tegenwoordig niet meer zo nodig.

Toch kan het goed en interessant zijn om heel bewust wat vaker gefermenteerde voeding op jouw menu te zetten. Een belangrijk voordeel is bijvoorbeeld de verbetering van jouw mond- en darmflora wat bijdraagt aan een verbeterde werking van jouw immuunsysteem. Het heeft een goede invloed op jouw stoelgang en levert een positieve bijdrage aan de ontgiftingscapaciteit van jouw lichaam. Zo maar eens een paar positieve effecten die kunnen optreden als je regelmatig gefermenteerde voeding op jouw menu zet.

Naast deze gezondheidsvoordelen vind ik persoonlijk het fermenteren ook een erg leuk proces om te volgen. Wij zijn er thuis eigenlijk dagelijks mee bezig. En nu hoor ik je al denken: “Sjeetje, maar dat is dan dus veel werk, toch?” Maar nee, dat valt eigenlijk best mee. Soms, bij het opstarten van een fermentatie ben je even wat tijd kwijt. Je zult dan wellicht dingen moeten snijden, schaven, stampen, weken. Echter, is de fermentatie eenmaal in gang gezet, dan is het vaak een kwestie van dagelijks alleen maar even controleren, soms roeren, ruiken, een beetje voeden totdat het klaar is.

En dan? Dan begint het proeven en met name genieten, want er gaat niets boven de smaak van zelf gefermenteerde voeding. Dus zet het maar eens wat vaker op jouw menu de gezonde zuurkool, kimchi, (water)kefir, (plantaardige) kaasjes, groente pickle, kombucha en maak er een feestje van voor jouw darmgezondheid!

Wil je regelmatig tips & inspiratie ontvangen, schrijf je dan hier in voor mijn periodieke inspiratiemail "Rustmoment in je mailbox".

Rustmoment