Lummelen

/Brigitte Boven - Pees/Rust en Ontspanning en Gezondheid en Levensgeluk

Lummel jij wel eens?

Omdat het woord eigenlijk best apart klinkt, heb ik het maar eens opgezocht.

Als ik zo kijk naar de definities, dan zou het onder andere betekenen dat je aan het duimendraaien bent, of aan het klooien, of lanterfanten, of luieren, niksen, rondhangen. Kortom, het klinkt alsof je je tijd niet nuttig aan het besteden bent.

Interessant is natuurlijk wie uiteindelijk kan bepalen of iets nuttig is of niet. Bepaal je dat zelf, hebben anderen dat ooit tegen je gezegd waardoor je het bent gaan geloven? Zit er zo’n innerlijke criticus in jou die dat tegen je zegt? Je weet wel, zo’n streng stemmetje dat maar blijft zeuren dat je iets moet gaan doen.

Of jouw tijd nuttig besteden?

Er zijn ook best wat bekende uitdrukkingen die aangeven dat je iets nuttig zou moeten doen met je tijd: “verloren tijd”, “tijd is geld”, “de tijd gaat snel, gebruikt haar wel”.

Het interessante is, ik hoor het ook vaak terug in mijn praktijk. Het gevoel om de tijd nuttig te moeten besteden. Het liefste een volle agenda en als we dan ontspanning zoeken, dan denken we nog steeds dat we iets moeten doen om te kunnen ontspannen. Maar helemaal niets doen en eens gaan voelen, dat is er vaak niet bij.

Afgelopen weken heb ik gelummeld en ook best veel.

Begin januari kreeg ik ineens een heel pijnlijk gezicht. De linkerkant van mijn gezicht begon ineens erg zeer te doen. Op enig moment kon ik mijn kaken zelfs niet meer goed bewegen en deed ook mijn oor pijn. Na een aantal dagen was daar ineens…………………

Kiespijn

Jawel, ik schreef er al eens eerder een blog over. Daar was ie weer, dezelfde kies en nu ontregelde deze kies mijn hele gezicht (of in ieder geval toch de linkerkant).

De tandarts maakt er korte metten mee. Ze zou het goed verdoven en dan zou ik niets merken van de wortelkanaalbehandeling die ze ging doen. Want ze vermoedde een ontsteking, ondanks dat er niets op de foto te zien was.

Nou, haar vermoeden van de ontsteking klopte. Het pijnloze daarentegen niet ☹

Eigenlijk had ik deze week pas een vervolgafspraak om de boel definitief te laten sluiten, maar op enig moment kwam er weer flinke pijn om de hoek kijken. Dus de afspraak maar vervroegd naar vorige week en dat was een herhaling van zetten. De boel was nog steeds ontstoken en de pijn tijdens de behandeling was nog erger dan de vorige keer ☹ ☹

Gelukkig voelt het nu inmiddels weer best aardig, die kies. Dus langzamerhand doe ik wel steeds een beetje meer. En hopelijk kan de tandarts volgende week de behandeling verder afronden.

Toch maar lummelen, dan?

Maar de afgelopen weken heb ik dus, door de voortdurende pijn, gewoon gelummeld. en niet zo'n beetje ook, want de kies bleef maar zeuren en ging ook harder zeuren bij meer inspanning. Dus de hardloopafstanden wat omlaag en thuis wat minder gedaan.

Dus vaak gewoon wat meer gezeten. Zelfs boeken lezen, dat lukte minder goed. En dus meer gemijmerd.

En nou komt het, dat was eigenlijk wel heel erg fijn. Want dat mijmeren leverde mij ook wat moois op. Het was net als een tuin waarop een dikke laag compost was gegooid. Ineens was daar een voedingsbodem voor allerlei gedachten, ideeën en inspiratie. En tegelijkertijd ook inzichten wat er diep in mijzelf nu eigenlijk aan het rommelen was (energetisch) en wat ik aan mocht kijken en helen.

Dus hoezo zou lummelen eigenlijk niet nuttig (kunnen) zijn? Het leverde mij veel op. Had ik de kiespijn willen missen? Jazeker! Had ik mijn mooie inzichten willen missen? Nee, zeker niet. Het heeft mij veel geleerd en veel gebracht.

Dus laten we met z’n allen gewoon maar eens wat vaker mijmeren, lummelen, lanterfanten en niksen. En kijk maar eens wat voor mooie inzichten, ideeën en inspiratie hierdoor uit jouw bewustzijn omhoog gaan komen.

En vind je dat lummelen toch nog best lastig? Blijft het vaak toch druk in je hoofd en/of heb je het gevoel dat je toch echt iets moet doen om goed te kunnen ontspannen? Denk dan eens aan een mooie stiltewandeling uit mijn aanbod. Via een wandeling in een prachtig stuk natuur laat ik je voelen hoe het is als je de stilte in jezelf kunt ontmoeten. Aan het einde van de wandeling trakteer ik je eveneens nog op een heerlijk kopje kruidenthee en een gezonde snack en praten we na over wat jij hebt mogen ontdekken vanuit ontspanning. Voor een investering van slechts Euro 27,00 gaan we samen op pad. Meer informatie vind je hier: De stilte in jezelf

Wil je regelmatig tips & inspiratie ontvangen, schrijf je dan hier in voor mijn periodieke inspiratiemail "Rustmoment in je mailbox".