Waarom is natuur nu eigenlijk zo goed voor je?

/Brigitte Boven - Pees/Ontspanning en Gezondheid en Natuur en Coaching

Via de Nederlandse Orde voor Beroepscoaches (NOBCO), waar ik bij aangesloten ben, volgde ik onlangs een interessant Webinar over Natuurintelligentie bij coaching. Dit webinar werd verzorgd door Agnes van de Berg en zij is omgevingspsycholoog en hoogleraar natuurbeleving in Groningen en gespecialiseerd in onderzoek naar natuur en gezondheid. Het was een interessant en leerzaam webinar waarbij ook goed werd uitgelegd welke positieve en ook bewezen effecten de natuur heeft.

En nu denk je bij natuur vaak al gelijk aan "de wandelschoenen aantrekken voor een flinke boswandeling", wat ook wel het fysieke aspect wordt genoemd. Maar soms hoeft dat helemaal nog niet. Het kijken uit het raam met een fijn uitzicht op mooie bomen geeft ook al een beter gevoel (het visuele aspect).

Overigens, voor een echte natuurbeleving, ga je natuurlijk wel lekker de natuur in. Want naast het visuele aspect is het bewegen in een zuurstofrijke omgeving natuurlijk ook gewoon goed voor je gezondheid. En je hoeft niet gelijk op pad te gaan voor een wandeling van 20 kilometer. Want weet je dat jouw gemoedstoestand al na 5 minuten sterk is verbeterd en dat je na 10 minuten alweer "terug" bent op een goed niveau?

En waarom is dat eigenlijk? Ik noemde al "het buiten zijn in een zuurstofrijke omgeving". Maar er is meer. Vanuit de evolutie voelen we ons ook nog steeds aangetrokken tot de natuur. Dit noemt men ook wel de ‘Biophilia-Hypothese’. Dus als je buiten bent in de natuur, dan gaat het beloningssysteem in onze hersenen aan en voel je je dus beter. Ook de zachte fascinatie van de natuur levert een positieve bijdrage aan het welbevinden: De zichzelf herhalende patronen in de natuur maakt dat het prettig en rustig is om naar te kijken. En ook is er nog zoiets als associatie (aangeleerde reactie). We zijn meestal in onze vrije tijd in de natuur en dus associëren we natuur met bijvoorbeeld vakantie en/of vrije tijd en dat geeft ons dan ook gelijk dat fijne gevoel.

En al deze dingen tezamen (dus de visuele en fysieke aspecten) hebben dan weer een gunstige invloed op 'hogere' cognitieve functies die bijvoorbeeld weer nodig zijn bij het oplossen van problemen. Dus heb je een vraagstuk waar je over puzzelt, doe een paar stevige schoenen aan en ga naar buiten, naar een stukje natuur. Goede kans dat de antwoorden vanzelf tot je gaan komen!

PS, de blootstelling aan micro-organismen in de natuur geeft overigens een goede boost aan het immuunsysteem. En nee, dan hoef je niet gelijk in de bodem te gaan wroeten, deze organismen bevinden zich ook gewoon in de lucht. Doe er je voordeel mee nu het griepseizoen weer in aantocht is!

Wil je regelmatig op de hoogte gehouden worden van nieuws en mijn blog, schrijf je dan hier in voor mijn nieuwsbrief “Rustmoment”.

Nieuwsbrief