Vind jij veranderen ook zo spannend?

/Brigitte Boven - Pees/Natuur en Levensgeluk en Vitaliteit en Rust en Ontspanning

Veranderen is en blijft spannend of zelfs eng. Dat ervaar ik soms zelf ook nog wel eens. Want ja, ook ik ben maar een mens en soms zit ik ook in een minder handig patroon vast wat ik dan ook nog eens niet altijd heel goed herken. En als ik dan op een punt kom dat ik inzie dat het goed is om te veranderen, dan is het toch nog steeds een beetje eng, ook voor mij. Want dan moet ik ineens uit mijn vertrouwde patroon stappen en dat voelt dan voor mij toch een beetje spannend.

Hoe is dat voor jou?  Misschien herken je het volgende wel.
Je komt op enig moment tot de conclusie: “Ja, ik wil iets veranderen”.

Bijvoorbeeld:

  • Ik wil meer rust in mijn leven.
  • Ik wil meer tijd voor leuke dingen.
  • Ik wil meer overzicht.
  • Ik wil gewoon weer goed kunnen slapen.
  • Ik wil mij gewoon niet meer zo (op)gejaagd voelen.
  • Ik wil gewoon weer beter in mijn vel zitten.

En nog voordat je bedacht hebt hoe je dat gaat doen begint er van alles in jezelf te borrelen. Misschien dat je nog even een klein momentje hebt waarin je denkt: “Ja, dat is een goed idee”. Maar dan al heel snel komen er allerlei andere gedachten in je hoofd op. Zoals:

  • Ja, maar ik moet nou eenmaal geld verdienen.
  • Als ik nog eerder naar bed ga, blijft er helemaal geen tijd meer over voor mijzelf.
  • Er moet nou eenmaal veel gebeuren en als ik het niet doe, wie dan wel?
  • Stel je niet zo aan, iedereen heeft het tegenwoordig druk.

En voordat je het weet heb je al heel veel argumenten bedacht waarom veranderen eigenlijk gewoon helemaal niet mogelijk is! En het laatste argument geeft je dan net het duwtje om niets te veranderen. Want inderdaad, stel je toch niet zo aan……..

Daarnaast speelt ook ons zogenaamde reptielenbrein en zoogdierenbrein (tezamen ook wel ons oerbrein genoemd) nog een rol, zeker bij ingesleten patronen. Van oudsher zijn we toch een beetje geprogrammeerd dat we graag op bekend terrein blijven zitten. We willen ons veilig voelen en we willen overleven. Je zou dit je eigen comfortzone kunnen noemen. En vaak is die comfortzone natuurlijk helemaal prima. Het biedt ons overzicht want je weet toch redelijk precies wat er gaat gebeuren (onze conditionering). En die voorspelbaarheid maakt dat we het stiekem wel prettig vinden om hier gewoon te blijven. Zelfs als die bekende comfortzone op enig moment helemaal niet meer zo comfortabel aanvoelt, dan nog stappen we er niet uit om dingen anders te doen. Ons oerbrein speelt hierin (onbewust) een rol. Immers, op onbekend terrein zouden er zomaar allerlei “gevaren” op de loer kunnen liggen.

En dat is per saldo dus niet zo helpend als we willen veranderen.

Kortom, het vraagt wat van jezelf om te veranderen. Maar het kan gewoon wel, als je je bewust bent van wat zich kan afspelen in jouw eigen brein.

Dus hoe zet je nu een eerste stap als je zou willen veranderen?

Verander de dingen die je kan veranderen

Ga gewoon eens lekker dagdromen over hoe je graag zou willen zien dat jouw situatie eruitziet. En daarbij hoef je helemaal nog niet na te denken over de praktische invulling. Gewoon eens lekker dagdromen en fantaseren en maak er dan een mooie collage of tekening van en laat je daarbij niet afleiden door interne stemmen met niet-helpende gedachten. En vanuit die collage of tekening gaan vanzelf ideeën ontstaan over de praktische kleine stappen die je zou kunnen zetten. En zelfs een kleine stap kan al leiden tot een grote verandering.

Ik help je graag verder met (dag)dromen in de mooie natuur van De Loonse & Drunense Duinen of Landgoed Plantloon. En graag ondersteun ik je dan ook verder bij het voelen welke eerste kleine stap je zou kunnen zetten richting jouw droomdoel. Neem gerust contact op. Een eerste kennismakingswandeling is gratis en vrijblijvend.

Contact

Wil je regelmatig op de hoogte gehouden worden van nieuws en mijn blog, schrijf je dan hier in voor mijn nieuwsbrief “Rustmoment”.

Nieuwsbrief