Wat zou er gebeuren als je Kerst gewoon eens anders zou vieren?

/Brigitte Boven - Pees/Levensgeluk en Ontspanning en Rust

Wat is het toch een gekke tijd van het jaar, de kerstperiode. Het doet iets met mensen en het doet ook iets met mij. Je hebt natuurlijk de mensen die Sinterklaas het land uitkijken en dan gelijk als een malle gaan versieren, maar je hebt ook de (bijna) kersthaters die het liefste onder de deken kruipen en daar weer onder vandaan komen ergens in januari.

Maar of je nu een liefhebber bent of niet, de kerstdagen komen er echt aan en na die kerstdagen ook nog eens een jaarwisseling die al dan niet feestelijk wordt gevierd. Je ontkomt er niet aan. Nergens. Kijk maar eens naar een willekeurig Tv-programma en voor je het weet zoeven de reclames van AH, Jumbo en andere supermarkten voorbij. Soms voorzien van wat humor (soms ook niet overigens) en vaak eindigen deze reclames in een gezellig samenzijn al dan niet voorzien van cadeautjes of aan een mooi gedekte tafel vol met eten. Iedereen ziet er prachtig uit en iedereen is in opperbeste stemming.

Ook staan sommige Tv-zenders op dit moment bol van de “Feel-Good” kerstfilms die steevast goed aflopen. En VodafoneZiggo stuurde mij onlangs zelfs nog een SMS-berichtje dat de mooiste kerstfilms al voor mij klaar stonden op de mediabox. Etalages van winkels en winkelstraten zijn mooi versierd. Alles om ons in de feeststemming te brengen is aanwezig, zou je zo denken.

Maar toch, klopt dat wel helemaal? Want deze hooggespannen verwachtingen waaraan we willen of proberen te voldoen, die vragen eigenlijk best veel van je. En stiekem voelt het dan vaak op enig moment als een verplichting.


Op het werk probeer je nog de laatste dingen netjes af te ronden. Je krijgt wellicht familie of vrienden op bezoek voor een lekker etentje. Dus je hebt flinke boodschappen- en bestellijsten af te werken en dan maar hopen dat alles er is en op tijd binnenkomt, want anders moet je het menu en de menukaartjes weer aanpassen. Misschien ben je er zelfs weer ingetuind om iets ingewikkelds te koken, geïnspireerd door die fijne kookprogramma’s op TV of in kooktijdschriften waar ze het er altijd zo gemakkelijk uit laten zien.

Manmoedig probeer je ook nog het huis op te ruimen en schoon te maken. Want het moet natuurlijk wel netjes zijn. En dan natuurlijk nog de laatste cadeautjes kopen (hopelijk lukt dat nog) en inpakken. En o ja, de laatste kerstversieringen nog ophangen. Alles moet natuurlijk wel kloppen op de mooiste dagen van het jaar. En niet te vergeten de kerstkaarten, voor wie ze nog schrijft.

En dan, de laatste 2 persconferenties. Je had de geruchten al gehoord, maar het is echt waar. De scholen zijn nu gewoon ineens een week eerder dicht. En dus zijn je kinderen nu ook ineens thuis van school. De oudste kinderen zullen zich wel redden, maar hoe doe je dat met de jongste kinderen? Hoe pas je in hemelsnaam daar nu weer een mouw aan? Want eigenlijk heb je je tijd hard nodig voor alles wat je sowieso nog moet doen en dan komen daar ineens de kinderen nog bij. En de kinderen naar opa en oma brengen, is dat nu wel zo’n goed idee? Ze zijn de laatste tijd wat snotterig en je wilt het natuurlijk niet op je geweten hebben dat je eigen ouders dan wellicht besmet raken en ziek zijn met kerst. En tot overmaat van ramp zijn nu ook veel winkels gesloten en je had nog niet alle cadeautjes in huis.

Zo maar eens een willekeurig verhaal in de aanloop naar kerst. Misschien herken je het uit jouw eigen situatie? Of misschien denk je nu iets van: “OK, ik heb zelf geen kinderen, dus het klopt niet helemaal, maar tegelijkertijd zie en voel ik wel een beetje hetzelfde rond deze tijd van het jaar. En eigenlijk heb ik het altijd veel te druk (in aanloop naar kerst) om er dan echt goed van te kunnen genieten”.

Voor mij klopt dit verhaal ook niet helemaal. Althans, nu niet meer. Maar ik heb jarenlang ook geprobeerd om hetzelfde te doen. “Alle ballen in de lucht houden en zorgen voor perfecte kerstdagen”. Maar echt prettig voelde ik mij dan vaak niet zodra kerst echt was aangebroken. En dan had ik nog niets eens kinderen om ook nog voor te zorgen. En op enig moment vroeg ik mij dan ook echt af waarom ik altijd zo druk was met het voorbereiden voor kerst en op de kerstdagen zelf.

Tegenwoordig doe ik het toch wel anders. Kerstkaarten, ik moet er nog eens over nadenken. Mijn haar, dat zit prima zo. Ik heb leuke kleren genoeg in de kast hangen, dus dat komt ook goed. Cadeautjes, waarom eigenlijk? En wat koken? Prima natuurlijk, maar vooral niet te ingewikkeld.

En ik geef mijzelf bij nader inzien toch gewoon een kerstcadeau, want op 1 van de dagen kook ik gewoon helemaal niet en gaan we gewoon met het bord op schoot zitten, kijken naar een mooie film of serie. Gewoon omdat met kerst niet alles perfect hoeft te zijn.

En zo voelt de aanloop naar kerst gewoon leuk, overzichtelijk en ontspannen en geeft het mij veel rust.

En jij, hoe beleef jij de laatste weken van het jaar? Hoe zorg jij voor een ontspannen en rustig gevoel?

Wil je regelmatig op de hoogte gehouden worden van nieuws en mijn blog, schrijf je dan hier in voor mijn nieuwsbrief “Rustmoment”.

Nieuwsbrief